BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb orosz vezetőket tartóztatna le a Nemzetközi Büntetőbíróság

Az ukrán elektromos infrastruktúra elleni támadások miatt Sojgut és Geraszimovot tartóztatnák le.

Letartóztatási parancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Szergej Sojgu volt orosz hadügyminiszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök ellen háborús és emberiség ellenes bűnök miatt.

In this pool photograph distributed by Russia's state agency Sputnik, Russian Defence Minister Sergei Shoigu (R) and Russian Army chief of staff Valery Gerasimov arrive to attend an expanded meeting of the Russian Defence Ministry Board at the National Defence Control Centre in Moscow on December 19, 2023. (Photo by Mikhail KLIMENTYEV / POOL / AFP) letartóztatás
Sojgut és Geraszimovot is letartóztatná az ICC / Fotó: Mikhail Klimentyev

A bíróság keddi közleménye szerint a letartóztatási parancsok kiadásakor a bírók arra jutottak, hogy feltételezhető, hogy az orosz vezetők felelősek az ukrán áramhálózat elleni támadásokért legalább 2022. október 10-től 2023. március 9-ig – jelenti az AP hírügynökség. A közlemény szerint ezen időszakban jelentős mennyiségű csapást mértek az oroszok erőművek és trafóállomások ellen.

Arra nincs ugyanakkor nagy esély, hogy bármelyikőjüket őrizetbe vennék, miután 

Oroszország nem tagja a nemzetközi bíróságnak és annak a fennhatóságát sem ismeri el. 

Az ICC egyébként tavaly Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben is kiadott letartóztatási parancsot az elrabolt ukrán gyerekek miatt.

Az orosz államfő májusban váltotta le Sojgut a hadügyminiszteri posztról, ám egyben kinevezte az ország biztonsági tanácsának élére is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.