BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A békemisszió következő állomása: Orbán Viktor a török elnökkel tárgyalt

A miniszterelnök kedden este érkezett az Egyesült Államok fővárosába, ahol az orosz–ukrán háborúról tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel. Orbán Viktor a július 9–11. között megszervezett NATO-csúcstalálkozó miatt utazott Washingtonba, miután Kijevben, Moszkvában és Pekingben tárgyalt az országok vezetőivel.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyaláson megvitatták az orosz–ukrán háború ügyét. Orbán Viktor a magyar békemisszió támogatását kérte arra tekintettel, hogy a konfliktusban Törökország volt az eddigi egyetlen sikeres közvetítő.

ORBÁN Viktor; ERDOGAN, Recep Tayyip
A békemisszió következő állomása: Orbán Viktor a török elnökkel tárgyalt / Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök egy videót is közzétett a Facebook-oldalán: ebben elmondja, hogy az orosz–ukrán háború új, minden eddiginél brutálisabb szakaszába lépett, és ha véget akarunk vetni a szenvedésnek, akkor békekezdeményezésekre van szükség.

Törökország már a háború során bebizonyította, hogy a béketeremtés megkerülhetetlen szereplője

– mondta Orbán Viktor, aki ezzel arra utalt, hogy Erdogan volt az egyetlen, aki képes volt tető alá hozni egy orosz–ukrán megállapodást a háború alatt a fekete-tengeri gabonaszállítmányokról. A miniszterelnök Erdogant arra kérte, támogassa békemissziójában, mert abban bízik, hogy „ha a béke barátai összefognak”, akkor közelebb lehet hozni a háborúzó felek álláspontjait.

A miniszterelnök hazai idő szerint kedden este érkezett meg Washingtonba. Az Egyesült Államok fővárosában július 9–11. között NATO-csúcstalálkozót szerveznek, Orbán Viktor erre az eseményre utazott. Az elmúlt napokban a kormányfő bejárta a világot. Találkozott Kijevben az ukrán államfővel, Volodimir Zelenszkijjel, Moszkvában Vlagyimir Putyinnal tárgyalt, illetve Pekingben Hszi Csin-pingnél tett látogatást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.