BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Hamász cáfolta, hogy megszakítja a tárgyalásokat Izraellel, a likvidálni kívánt parancsnok jól van

A Hamász palesztin terrorszervezet hivatalosan cáfolta azt a korábbi értesülést, miszerint felfüggesztette a túszalkuról és a tűzszünetről folytatott tárgyalásokat egyik vezetője, Mohammed Deif likvidálásának szombati kísérlete után – közölte a szervezet hivatalos nyilatkozatban vasárnap.

A dél-gázai al-Mawasi településre kitelepítettek táborában szombaton végrehajtott izraeli támadással likvidálni kívánt Mohammed Deif katonai vezető túlélte a légicsapást – mondta egy magas rangú Hamász-tisztviselő vasárnap a francia AFP hírügynökségnek.

al-Mawasi a támadás után / Fotó: AFP

A tisztviselő megerősítette, hogy Deif jól van, és továbbra is aktívan irányítja a Hamász katonai műveleteit.

A Hamász nem hajlandó tovább tárgyalni

Iszmail Haníje, a Hamász Katarban tartózkodó politikai vezetője korábban azt közölte a nemzetközi közvetítőkkel, hogy mivel Izrael nem veszi komolyan a tárgyalásokat, folyamatosan halogató és obstrukciós politikát folytat, valamint a fegyvertelen civilek ellen sorozatosan mészárlásokat hajt végre, a tárgyalások leállításáról döntött – írta a France24 online portál.

A portál megszólaltatta Philippe Lazzarinit, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének, az UNRWA-nak a vezetőjét, is aki úgy jellemezte al-Mawasit, hogy ez egy 14 négyzetkilométeres homokos mezőgazdasági terület, ahol az emberek a szabadban vannak, mivel alig vannak épületek vagy utak.

A települést – ahol a gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 90-en haltak meg a szombati légicsapásban, májusban az izraeli hadsereg biztonságos humanitárius övezetnek nyilvánította, és a civileket arra utasította, hogy ott táborozzanak le. Ezt követően azonban többször is csapást mért a környékre.

Hamis az az állítás, hogy a Gázában élők biztonságos vagy humanitárius övezetekbe költözhetnek

– mondta Lazzarini az X közösségi oldalon.

A későbbiekben azonban a Hamász hivatalos közleményben alaptalannak nevezte, és cáfolta, hogy a Mohammed Deif elleni merénylet miatt leállította volna a tárgyalásokat Izraellel.

„Mindenki számára világossá vált, hogy Netanjáhú és kormánya egyik célja, hogy elzárja az utat a megállapodás felé, amely megállítja a népünk elleni agressziót” – közölte a szervezet.

Izrael: a hadműveletek folytatódnak

Izrael közölte, hogy a szombati csapás célpontja Deif, az al-Kasszam Brigádok vezetője, valamint Rafa Szalama, a brigád egyik parancsnoka voltak.
Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök szombaton, késő este azt mondta, hogy nem biztos, hogy bármelyik férfi meghalt a csapásban.
Deif évtizedek óta Izrael legkeresettebb ellenségei között van, az izraeli hatóságok több civil és katona meggyilkolásával vádolják. Legalább hat korábbi merényletet követtek el ellene.
Egy hangüzenetben Deif jelentette be a Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni meglepetésszerű támadásának kezdetét, amellyel megkezdődött a gázai háború, a hadsereg őt és Szalamát tartja a támadás két kitervelőjének.
A mentők szerint egyébként vasárnap is folytatódtak az izraeli légicsapások Gázában, melyekben legalább nyolc ember meghalt.
Az izraeli hadsereg közölte, hogy a hadműveletek folytatódnak az egész területen, beleértve Gáza városát és Rafahot is.

Közben kiderült, hogy Mohammed Deif ugyan túlélte a támadást, ám a másik célpont, Rafa Szalamá életét vesztette a csapásban.

Tüntetések Izraelben

Szombat este ismét tömegek követelték Izrael utcáin az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kiszabadítását, vizsgálóbizottság felállítását és előrehozott választásokat.
Jeruzsálemben a miniszterelnöki hivatalnál tömegtüntetésen tiltakoztak a túszok családtagjai és támogatóik, miután négy napon át a rendkívüli hőségben Tel-Avivból Jeruzsálembe meneteltek, hogy a túszalku aláírását követeljék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.