BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy unalmas jogász az új miniszterelnök, de a briteknek most Starmer kell

Sir Keir Starmer megreformálta a Munkáspártot, most az ország rendbetétele jön. A britek a választáson kifejezték, hogy változást akarnak a másfél évtizedes Tory-kormányzás után.

Elsöprő győzelmet aratott a csütörtöki választáson a brit Munkáspárt, amelynek az elnöke, Sir Keir Starmer lesz az ország ritka nagy hatalommal rendelkező miniszterelnöke.

Sir Keir Starmer
Sir Keir Starmer, az Egyesült Királyság jövendő miniszterelnöke / Fotó: AFP

Az egykori emberjogi ügyvéd csak kilenc éve politikus, bár fiatal kora óta aktív a politikában. Londonban született 1962-ben, magániskolába járt, a családjából elsőként jutott be az egyetemre, Oxfordban szerzett jogi diplomát, büntetőjogi ügyészként több nagy horderejű ügyet vitt bíróság elé, ezért a tevékenységéért ütötték lovaggá 2014-ben. Két gyermeke van.

Politikai tevékenységét a Munkáspárt ifjúsági szervezetében kezdte, 2015 óta parlamenti képviselő, támogatta a Brexit-ellenes kampányt, sokáig harcolt egy újabb népszavazásért.

Négy éve vette át a párt irányítását Jeremy Corbyntól, és azóta gyökerestől felforgatta a szervezetet,

a baloldalról átirányította a politikai közép felé. Megszabadult a szélsőbalosoktól, köztük Corbyntól is, valamint az antiszemita bélyegtől, amely sokáig mérgezte a Munkáspártot.

Munkáscsaládból a hatalomba

Starmer apja a Politico összeállítása szerint csöndes, de autokratikus szerszámkészítő volt, az anyja ápolónő. Gyermeküket az első munkáspárti vezető, Keir Hardie után nevezték el. Kitűnő tanuló volt, ami miatt a testvérei is „szupergyereknek” nevezték.

Sir Keir Starmer
Starmer munkáscsaládból jutott el a Downing Street 10-be / Fotó: AFP

Az édesanyja egész életében Still-kórtól, egy ritka szisztémás autoinflammatorikus betegségtől szenvedett, pár héttel az után halt meg, hogy a fia parlamenti képviselő lett. Az apja három évvel később hunyt el, de Starmer olyan sokat emlegette őt a kampány során, hogy mém is lett belőle. 

A leendő miniszterelnök azóta is szerény életet él, a kampány alatt maga vitte a bőröndjét, csöndesen és unalmasan beszél, szinte szégyenlős – csupa olyan tulajdonság, ami ugyan általában nem vonzó egy politikai vezetőben, de 

kész megkönnyebbülés lehet a briteknek az elmúlt majdnem nyolc év kaotikus konzervatív kormányzása után.

Tom Baldwin újságíró, aki életrajzot írt Starmerről, érzékletesen írt le a különbséget a Munkáspárt jelenlegi vezetője és Tony Blair között, aki utoljára vezette hatalmas győzelemre a pártot. Azzal a példával személtette, hogy hogyan mondja el egy apa a gyerekeinek, hogy elpusztult a család macskája.

„Keir bejönne a hátsó kertből, és közölné, hogy elpusztult a macska, és nem akar erről többet beszélni. De Tony Blair csak mondaná a magáét, áradozna, hogy ez volt a legjobb macskánk, hát nem csodálatos, nem kellene még beszélnünk a macskáról? Más a stílus, de az eredmény ugyanaz – a macska halott” – mondta Baldwin.

Nem szereti a figyelmet

Starmer nem élvezi a nagygyűléseket, mert túl óvatos és szégyenlős, de kiválóan bánik a tüntetőkkel, a dühös emberekkel, őket mesteri módon képes leszerelni.

Sir Keir Starmer
A felesége gratulál a jövendő brit kormányfőnek / Fotó: AFP

A testvére, Katy szerint Keir egész életében felnőtt volt, az iskolában megfékezte a kisebbeket zaklatókat. De romantikus is, szereti Mozartot és fiatal korában rendszeresen használt szemfestéket.

A politika nagy része látványosság” – mondta a portálnak Baldwin. „Tony Blair papírvárakat épített a levegőben, Boris Johnson felgyújtott mindent, amink volt. Starmer építőkockákat mozgat: egyet ide, egyet ide, egy másikat ide, és talán meg kéne fordítanunk. Lehet, hogy unalmas nézni, de a végén mégiscsak kapunk egy k...tt házat

– jellemezte a jövendő brit miniszterelnököt.

Nem karizma, hanem metodikus munka

Starmer a CBS szerint sem karizmatikus, ezzel senki sem vádolhatja, de éppen ez a rá jellemző szisztematikus munka tette vonzóvá a Munkáspártot a szavazók számára, és ez a munka most kifizetődött.

Sir Keir Starmer
Karizmája nincs, nem élvezi a nagygyűléseket, de szisztematikusan dolgozik / Fotó: AFP

Ritkán fordul elő, hogy a brit választók szívesebben bízzák a gazdaságot a Munkáspártra a konzervatívok helyett, de Staremeréknek sikerült ezt elérniük. A befektetői felmérések is azt mutatják, hogy a munkáspárti kormány jobb lesz a részvények és a font szempontjából.

A Munkáspárt óvatosan ígérgetett a kampányban, 

minden költekezéssel kapcsolatos kérdést azzal hárított el Starmer és az árnyékkormány tagjai is, hogy előbb tisztába kell jönniük az ország valós gazdasági és pénzügyi helyzetével.

Célul tűzték ki viszont az egészségügyi várólisták ledolgozását, megígérték, hogy hetente további 40 ezer rendelésre, vizsgálatra és műtétre teremtenek lehetőséget azzal, hogy az estékre és a hétvégékre is kiterjesztik a munkát, valamint megduplázza a szkennerek számát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.