BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Trump rally shooting Butler, PA

Donald Trumpot kiengedték a kórházból, részt vesz pártja jövő heti jelölőgyűlésén

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett. A volt amerikai elnök a merénylet ellenére is várja a jövő heti republikánus nemzeti konvenciót. A Truth Social nevű közösségi oldalán az esemény után Trump azt írta, hogy egy golyó sebesítette meg a jobb füle felső részét.

A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik.

Trump rally shooting Butler, PA
Donald Trump közvetlenül a merénylet után / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Magányos elkövetőkent azonosították a merénylőt

A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték. A támadáshoz használt fegyverről egyelőre nem közöltek részleteket. Annyit tudni, hogy egy 20 év körüli, Pennsylvania államból, Butler megyéből származó férfiról van szó.

A rendőrség képviselője újságírók kérdésére azt is megerősítette, hogy a támadásban egy férfi meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült a nagygyűlés közönségének tagjai közül.

A támadás helyszínét lezárták, és bűnügyi helyszínként kezelik, amelyen nagy létszámú nyomozói csoport dolgozik – hangzott el a rendőrség részéről.

A Fehér Ház szombaton, késő este közölte, hogy Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal. A tájékoztatás szerint az elnök Delaware állambeli otthonából visszautazott Washingtonba.

Joe Biden amerikai elnök szombaton az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban ítélte el a történteket, amelyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy erőszaknak nincs helye Amerikában.

Orbán Viktor az X-en posztolta ki együttérzését.

Trump ott lesz a republikánusok elnökjelölésén

Hétfőn kezdődik a wisconsini Milwaukee-ban a republikánus nemzeti konvenció (RNC), amelyen Trumpot hivatalosan is kinevezik a párt elnökjelöltjének.

A Trump-kampány és az RNC közleménye szerint Trump jól van a szombati incidens után. „Trump elnök alig várja, hogy csatlakozhasson önökhöz Milwaukee-ban, amikor folytatjuk a konvenciónkat, hogy őt jelöljük az Egyesült Államok 47. elnökévé” – derült ki a közleményből. Hozzátették, pártjuk jelöltjeként Donald Trump „továbbra is azt mondja, hogy Amerikát újra naggyá kell tenni”.

A szombati támadás volt az első merényletkísérlet a Ronald Reagan elleni 1981-es lövöldözés óta egy elnök vagy elnökjelölt ellen.

Megdöbbentek az EU vezetői is

Mély megdöbbenését fejezte ki vasárnap az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is a Donald Trump ellen elkövetett támadás miatt vasárnap, az X közösségi oldalon közzétett üzenetében, amelyben leszögezte: a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén az X-en emelte fel a szavát a merényletkísérlet ellen, és elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.