BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez sok magyart is érinthet: Németország és Olaszország is szembekerült az Európai Bizottsággal

Az Európai Bizottság levélben fordult Németországhoz és Olaszországhoz az aggályaival, de nem kapott kielégítő választ.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz Németország és Olaszország ellen. A bizottság mindkét országot azzal vádolja, hogy hátrányosan megkülönböztetik a náluk dolgozó, más uniós országból bevándorló állampolgárokat  – írta meg a Politico.

Stock - Flags
Európai Unió
pártcsalád
Patrióták
Fotó: NurPhoto / AFP

A bajor tartományi kormány 2018-ban, az olasz kormány 2022-ben fogadott el egy olyan törvényt, amely csökkenti az utazó munkavállalóknak fizetett családi juttatások összegét

– ez a kifejezés azon uniós polgárokra vonatkozik, akik olyan országban dolgoznak, amelynek nem állampolgárai. Ezért a bizottság az Európai Bíróság elé terjesztette Olaszországot és Németországot a diszkriminatívnak nevezett törvények miatt. 

„Az EU egyik alapelve, hogy az embereket egyenlő bánásmódban részesítsék, állampolgárságon alapuló megkülönböztetés nélkül”  – áll a bizottság közleményében. „Az EU mobil munkavállalói, akik ugyanolyan módon járulnak hozzá a társadalombiztosítási rendszerhez, és ugyanolyan adót fizetnek, mint a helyi munkavállalók, ugyanolyan társadalombiztosítási ellátásokra jogosultak”  – teszi hozzá a bizottság.

Egy hasonló ügyben 2022 júniusában az Európai Bizottság úgy döntött, hogy Ausztria családi ellátási rendszere, amely csökkentette azoknak a munkavállalóknak a kifizetéseit, akiknek gyermekei szegényebb országokban élnek, sérti az uniós jogot. A bizottság közölte, hogy levélben fordult Németországhoz és Olaszországhoz az aggályaival, de nem kapott kielégítő választ.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.