BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fico beolvasott: Szlovákia nem kíván túszszerepet játszani az ukrán-orosz kapcsolatokban

A szlovák kormányfő szerint az, hogy a Lukoil orosz olajcég is felkerült az Oroszország elleni ukrán szankciós listára, nem csak barátságtalan, de értelmetlen lépés is egyben. Robert Fico elmondta, a döntés az oroszoknak nem fáj, ellenben egyes EU-s tagoknak nagyon is.

Robert Fico szlovák kormányfő szombaton felhívta telefonon Denisz Smihalt, Ukrajna miniszterelnökét, hogy számonkérje rajta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök döntését, melynek következtében a Lukoil orosz olajcég is felkerült az Oroszország elleni ukrán szankciós listára, és így Magyarország nem jut hozzá a cég által szállított kőolajhoz – számolt be a szlovák TASR hírügynökség információ alapján a Mandiner.

Fico,
Fico szerint értelmetlen és barátságtalan az ukrán kormány lépése / Fotó: AFP

A lap szerint a szlovák kormányfő hangsúlyozta ukrán kollégájának, hogy lépésük nemcsak barátságtalan, de értelmetlen is, mivel nem okoz különösebb kárt az orosz gazdaságnak, ellenben néhány EU-s tagállamnak igen.

Szlovákia nem kíván túszszerepet játszani az ukrán–orosz kapcsolatokban

– szögezte le Fico, majd rámutatott: a Slovnaft, a magyar Mol csoport szlovákiai olajfinomítója 40 százalékkal kevesebb kőolajat kap, mint ami a működéséhez szükséges. Úgy véli, ez nemcsak a szlovákoknak, de az ukránoknak sem jó, mivel a Slovnaft Ukrajnába is exportál feldolgozott olajipari termékeket, amelyek az ukrán szükségletek 10 százalékát fedezik.

A szlovák kormányhivatal úgy nyilatkozott, hogy Fico már napok óta intenzív tárgyalásokat folytat minisztereivel, illetve a Mollal a lehetséges megoldásokról, miután Ukrajna a hét elején leállította a Lukoil olajtranzitját, amely ukrán területen keresztül, a Barátság kőolajvezetéken érkezett eddig Magyarországra. 

A probléma megoldásán ugyanakkor Magyarország Oroszországgal is karöltve dolgozik: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden – miután az ENSZ New York-i ülésének margóján tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – elismerte, hogy a Lukoil jelenleg nem szállít Magyarországra, ám dolgoznak a jogi megoldáson a probléma elhárítására.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.