BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlanul óriási bajba kerültek a német tanárok a török futballista megbüntetése miatt

Stefan Düll, a Német Pedagógusszövetség elnöke felhívja az általános iskolai tanárok figyelmét annak veszélyére, hogy a török ​​jobboldali szélsőségesek farkasköszöntését összekeverik a „néma rókával” – ez az a jel, amellyel a tanárok csendre szokták inteni a nebulókat. „Ha kétségei vannak, az utóbbit kerülni kell” – számolt be a Welt.

A Német Pedagógusszövetség arra figyelmeztet, hogy összetéveszthető a török ​​jobboldali szélsőségesek által használt farkasüdvözlet és az általános iskolai tanárok által gyakran használt „néma” vagy „csendes róka”. Mindez pedig úgy kapcsolódik a futballhoz – írja a Welt –, hogy miután a török ​​válogatott Merih Demiral második gólját ünnepelte kedden Lipcsében, az Ausztria elleni Európa-bajnoki nyolcaddöntőn aratott győzelmekor, jellegzetes módon adott jelt örömének. Megírtuk,  a török ultrák arra szólították fel a stadionban tartózkodó szurkolókat, hogy a himnusz alatt mutassák fel a farkastisztelgést. Ez egy kézjelzés, amelyet egy szélsőséges nacionalista csoport használ Törökországban. 

Merih Demiralt azért tiltották el, mert második gólját a szürke farkasok jelével ünnepelte.

A szürke farkasok jele hasonló lehet a csendes rókához, de teljesen másra és mások használják / Fotó: AFP

„Fontos, hogy a kollégák tudatosítsák a problémát, hogy megelőzzék a félreértéseket, és kezeljék megfelelően, ha a gyerekek vagy a szülők kérdéssel fordulnak hozzájuk” – folytatta Düll. Ha a „csendróka” kifejezést használják, fontos, hogy az iskolai vagy a napközi keretein belül elmagyarázzák a jelentését.

A magyarban német róka vagy csendes róka néven ismert kézjelzés, bár hasonló lehet, valójában teljesen más közegben és más célból alkalmazzák Európa és Észak-Amerika egyes részein. A kézjelzést 

többnyire az iskolákban használják a tanárok,

hogy lecsillapítsák vagy lecsendesítsék a hangoskodó osztályt. Eddig ezzel nem volt baj, most azonban a rókát egyszer csak körülvették a híres német politikai korrektség ebei.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.