BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas győzelmet aratott a Munkáspárt a brit választásokon

Az új brit miniszterelnök szinte biztosan Keir Starmer lesz, Rishi Sunak eddigi kormányfő elismerte a Munkáspárt győzelmét és a Konzervatív Párt vereségét.

A csütörtökön tartott brit törvényhozási választás az ellenzéki brit Munkáspárt óriási fölényét hozta, így bár kora reggel még nem hirdették ki az összes körzetet, a munkáspárti többség már borítékolható a parlamentben, ahogy az is, hogy a 14 éve kormányzó Konzervatív Párt óriási vereséget szenvedett.

Keir Starner, munkáspárt, választás
A Munkáspárt vezetője, Keir Starmer alapíthat kormány / Fotó: AFP

Ennek megfelelően Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában elismerte, hogy az eddigi legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt megnyerte az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat. A következő miniszterelnök így szinte biztosan a munkáspárti Keir Starmer lesz.

A választóhelyiségek csütörtök éjjeli zárása után közzétett exit poll azt valószínűsítette, hogy a Labour – az eddigi legnagyobb ellenzéki erő – 410, a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak vezette Konzervatív Párt 131 képviselői helyet szerzett a 650 fős londoni alsóházban.

Miniszterek sora is vereséget szenvedett a választáson

A Konzervatív Párt vereségének mértékét jelzi, hogy az eddigi konzervatív kormány több minisztere, köztük Grant Shapps védelmi miniszter, Alex Chalk igazságügyi miniszter és Gillian Keegan oktatási miniszter elvesztette képviselői mandátumát, de vesztett a korábbi gazdasági miniszter Jacob Reese-Mogg is.

A szavazatarányokat tekintve ugyanakkor 

a Munkáspárt győzelméhez a brit választási rendszer sajátosságai is hozzájárultak, 

a párt ugyanis alig növelte szavazatai arányát. Ám mivel csak egyéni körzetek vannak, ahol az első helyezett szerez mandátumot, és a konzervatívok sok szavazatot vesztettek a Brexit egyik fő támogatója, Nigel Farage Reform pártja ellen, mely a szavazatok több mint 14 százalékát gyűjtötte be, ez reggel 7 órakor csak 4 mandátumhoz – köztük a pártvezető mandátumához – volt elég a 650 fős törvényhozásban.

A Munkáspárt képviselőinek számát növelte az is, hogy Skóciában számos mandátumot elhódítottak a Skót Nemzeti Párttól (SNP), melyet számos botrány rázott meg az elmúlt hónapokban. Kifejezetten sok új mandátumhoz jutnak a Liberális Demokraták is, akik több mint 60 helyre számíthatnak az új parlamentben. Ugyancsak növelték mandátumaik számát a Zöldek, akik négy mandátumot szereztek, amiből három új. Az észak-ír Demokrata Unionista Párt két mandátumot elvesztett.

Függetlenként mandátumot szerzett a Munkáspárt egykori miniszterelnök-jelöltje, a pártból időközben kizárt Jeremy Corbyn is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.