BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Britain's King Charles III (L) and Britain's Queen Camilla pose for pictures during a showcase of Guernsey culture, heritage, produce and environmental initiatives on Crown Pier, in St Peter Port, Guernsey, during an official visit to Guernsey, on July 16, 2024. (Photo by Chris Jackson / POOL / AFP)

Nagyot kaszált III. Károly, két helikoptert is vesz belőle magának

Két és fészeresére ugró, 1,1 milliárd font nyereséget termelt tavaly a brit királyi ingatlanvagyont kezelő The Crown Estate. A rekordprofitból III. Károly fizetésemelésére és új helikopterekre is futja majd. A Buckingham-palota beszámolójából kiderült az is, hogy az uralkodó tavalyi koronázása 800 millió fontjába került az adófizetőknek.

Jókora, 45 millió fontnyi „fizetésemelésre” számíthat III. Károly brit király, miután a monarchia vagyonát kezelő független holding nyeresége két és félszeresére ugrott az előző évben.

III. Károly, The Crown Estate, vagyon, Britain's King Charles III (L) and Britain's Queen Camilla pose for pictures during a showcase of Guernsey culture, heritage, produce and environmental initiatives on Crown Pier, in St Peter Port, Guernsey, during an official visit to Guernsey, on July 16, 2024. (Photo by Chris Jackson / POOL / AFP)
Jó évet futott a III. Károly és a királyi udvar vagyonát kezelő alap / Fotó: AFP

A The Crown Estate nyeresége – amivel részben a monarchia működését finanszírozzák – 148 százalékkal 1,1 milliárd fontra nőtt a 2023/24-es üzleti évben a szerdán közzétett jelentés szerint.

Ez a hatalmas profit egyúttal azt is jelenti, hogy az adófizetők által finanszírozott Sovereign Grant költségvetése, melyből Károly király és az uralkodói család hivatalos kiadásait fedezik, több mint 50 százalékkal 132 millió fontra ugrik majd a következő évtől.

A földbirtokokat és más ingatlanvagyont kezelő The Crown Estate a brit uralkodó tulajdonában van, de tőle függetlenül kezelik és bevételei a kormányhoz futnak be. Ezért cserébe a monarchia a holding éves nyereségének – jelenleg – 12 százalékára jogosult.

A királyi család eddig a nyereség 25 százalékát kapta a hivatalos kötelezettségeik és a királyi udvar renoválásának finanszírozására, ám a palota tavaly megállapodott a kormánnyal, hogy a a nyereség várható megugrása miatt lefelé módosítják ezt az arányt. Ha a százalékos arányt nem csökkentették volna, a királyi család 275 millió fontra tarthatott volna igényt a következő, 2024/25-ös üzleti évtől.

A kiugró eredmény elsősorban a Brit-szigeteket övező tengerfenéken lévő tengeri szélerőművekre vonatkozó opciós és bérleti jogok értékesítéséből származott.

A mai rekord az Egyesült Királyság világelső tengeri szélenergia-ágazatának létrehozásában való többéves elkötelezettségünk és befektetéseink, valamint a sokszínű és rugalmas portfóliónk aktív kezelésének eredménye 

– mondta Dan Labbad, a The Crown Estate vezérigazgatója.

Károly koronázása 800 millió fontba került az adófizetőknek

A Buckingham-palota szerdán közzétette a királyi udvar pénzügyeinek alakulását is, a 2023 április elsejétől idén március végéig tartó üzleti évről. Ebből kiderül, hogy Károly tavaly május 6-i koronázása 800 millió fontba került. 

  • A királyi udvart kiszolgáló személyzetre 27,9 millió fontot költöttek, 
  • az uralkodói ingatlanok fenntartására pedig további 47 milliót. 
  • Az utazási kiadások 4,2 millió fontot emésztettek fel, 

ebből a királyi pár – Károly és Kamilla – négynapos kenyai látogatása 167 ezer fontba került.

A jelentésből mindezek mellett kiderült az is, hogy a királyi ház 2024–25-ben két új helikopterre cseréli meglévő, 15 éves gépeit, míg a király által használt Bentley-ket pedig bioüzemanyaggal üzemelésűvé alakítják át a következő év során.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.