BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 276. napja – minden eddiginél intenzívebb bombázásba kezdett Izrael

Gáza
Izraeli háború
Hamász
Összefoglaló:
Gáza
Izraeli háború
Hamász

Az izraeli háború 276. napja – minden eddiginél intenzívebb bombázásba kezdett Izrael

A gázai palesztinok szerint az egyik legintenzívebb bombázást élték át azóta, hogy Izrael megindította a háborút a Hamász ellen.

Izraeli tankok közelednek Gáza központjához, miközben nagy erőkkel bombázzák a várost – írta a BBC. A hírek szerint több ember meghalt, de eddig nem tudták elérni őket a város keleti és nyugati részén zajló harcok miatt.

Gáza
Izraeli háború
Hamász
Gázai lakóépület az izraeli hadsereg bombázása után / Fotó: AFP

A beszámolók szerint az al-Ahli baptista kórházat kiürítették, a betegeket pedig a környék egyik egyetlen, még működő egészségügyi intézményébe szállították.

A támadást megelőzően az izraeli hadsereg kiürítési parancsot adott ki a város központjában található több negyedben, köztük 

  • Tuffahban, 
  • Darajban és 
  • az óvárosban. 

Az egyik legerősebb támadásnak kitett terület, Tel al-Hava azonban nem szerepelt az evakuálási utasításban, amelyet az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője vasárnap tett közzé térképpel együtt.

Hétfő délután az IDF új parancsot adott ki, amely Tel al-Havára, valamint Sabra és al-Rimal területére terjedt ki. A BBC szerint Gáza egyik lakosa, Abdel Ghani megkérdezte:

az ellenség mögöttünk van, a tenger pedig előttünk – hová menjünk?

Mások azt is elmondták a BBC-nek, hogy nem tudják, hová menjenek. Szerintük már csak egy út van hátra – észak, Gáza város kikötői területe felé. Néhányan elmenekültek a körzetekből, miután kiürítési parancsot kaptak, de azt tapasztalták, hogy

a területet, ahová átvonultak, izraeli bombázások érik.

Az IDF közölte, hogy a hadművelet kezdetén figyelmeztette a civileket, és humanitárius folyosót nyit az emberek számára, hogy elhagyják a területet. A legutóbbi izraeli offenzíva Gázában akkor történt, amikor egyre nőtt a remény, hogy végre sikerül megállapodni a tűzszünetről.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.