BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 285. napja – Több száz háborús bűnt követtek el a Hamász vezette terroristák október 7-én

null
Összefoglaló:

A Hamász más terrorcsoportokat is vezetett az október 7-i támadáskor, ami több száz terrorcselekményhez vezetett – mondja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi nonprofit szervezet. A HRW legújabb tanulmányában kifejtette, hogy a támadás során mintegy 1200 ember halt meg, és 251 embert ejtettek túszul. „Lehetetlen, hogy összeszámoljuk az elkövetett háborús bűnöket” – mondta Belkis Wille, a HRW munkatársa egy sajtótájékoztatón.

Hamász, Gáza, Izrael
Több száz háborús bűnt követtek el a Hamász vezette terroristák október 7-én / Fotó: AFP

A bűncselekmények közé tartoznak a polgári lakosság és polgári objektumok elleni szándékos és válogatás nélküli támadások; őrizetben lévő személyek szándékos megölése; kegyetlen és embertelen bánásmód; szexuális erőszak; túszejtés; holttestek megcsonkítása és kifosztása; emberi pajzsok használata; valamint a fosztogatás – írja a The Times of Israel.

Bár a Hamászt nevezik meg a támadás szervezőjének, a jelentés példaként hozza fel a Palesztin Iszlám Dzsihád részvételét is.

Wille rámutatott a Gáza környéki városok, kibucközösségek, zenei fesztiválok és katonai bázisok elleni támadások „hihetetlenül szervezett és összehangolt természetére”. Elmondása szerint számos helyszínen a betörő terroristák közvetlenül civilekre lőttek, gyakran közelről, miközben azok próbáltak menekülni. A HRW szerint „bizonyítékot találtak a harcosok szexuális erőszakos cselekményeire” is. 

A Hamász válaszolt a jelentésre:

a terrorszervezet állítása szerint az október 7-i támadást az Ezzeddín al-Kasszám-brigádok tervezték és vezették, nem a Hamász politikai mozgalma, és a harcosokat arra utasították, hogy ne támadjanak civilekre.

A HRW nyilatkozatában hamisnak nevezte a Hamász válaszát, és azt állította, hogy „a civilek szándékos meggyilkolása és túszejtése megtervezett és erősen összehangolt volt”.

Izrael kedden bejelentette, hogy a Hamász katonai vezetőinek már felét és 14 ezer terroristát ölt meg. A terrorszervezet ugyanakkor továbbra is képes rakétát indítani a zsidó állam felé. Az izraeli hadsereg arra számít, hogy hónapokig fog tartani, mire felderíti a gázai–egyiptomi határ mentén az összes alagutat. Miközben a Hamász már közölte, hogy nyitottak a háborút lezáró tűzszüneti tárgyalásokra, hírek szerint az izraeli légierő a Gázai övezet középső részét támadta, a csapások pedig lakóházakat is eltaláltak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.