BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nemzetközi csoport állhat a Crocus City Hall elleni terrortámadás mögött

Jurij Csihancsin, az orosz pénzügyi felügyelet vezetője elmondta, hogy a támadás mögött álló szervezetben sok orosz állampolgár is van. A modern Oroszország történetének egyik legnagyobb terrortámadásában 145-en vesztették életüket.

A krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadást nemzetközi csoport készítette elő, a szervezők között orosz állampolgárok is voltak – jelentette ki Jurij Csihancsin, az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) vezetője az orosz parlamenti felsőház költségvetési és pénzpiaci bizottságának keddi ülésén.

crocus city hall, terrortámadás
A Crocus City Hall a terrortámadás után / Fotó: AFP

Csihancsin a felsőház honlapján közvetített felszólalásában arról beszélt, hogy a nemzetközi csoport különböző országok képviselőiből áll, többek között közép-ázsiai és európai országok képviselőiből, de sok orosz is van a támadók között.

Elmondása szerint az alaposan átgondolt támadásban egy nemzetközi bűnözői hálózat is részt vett. 

Részletekbe a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem bocsátkozott.

Közösen nyomoznak az orosz hatóságok

Az orosz pénzügyi felügyelet vezetője szerint a Crocus City Hallban, illetve a később Dagesztánban végrehajtott terrortámadás megmutatta, hogy a hatóságok munkáján javítani kell. Ezért a pénzügyi felügyelet, a belügyminisztérium, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és az ügyészség a terroristák viselkedése modellezésének korrigálásán dolgozik.

A Moszkva melletti Krasznogorszkban lévő Crocus City Hallban március 22-én este követték el a modern Oroszország történetének egyik legnagyobb terrortámadását, 145 ember halt meg és több mint 550-en sérültek meg. Az ügyben eddig 12 személyt, köztük négy elkövetőt – Dalerzson Mirzojevet, Szaidakram Racsabalizodát, Samszidin Faridunit és Muhammadszobir Fajzovovot – tartóztattak le, 

az utóbbiak mindegyike tádzsik állampolgár.

A támadásért a Horaszán Tartomány csoport vállalta a felelősséget, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állam terrorszervezettel. Az orosz hatóságok többször is állították, hogy Ukrajnának köze van a támadáshoz, amit Kijev tagad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.