BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hacker,Arriving,In,Hidden,Underground,Shelter,,Prepared,To,Launch,Ddos

Párizs 2024: Jöhet a legrosszabb – hackerek támadásától tartanak a párizsi olimpián

A kibercsapat már felkészült.

Nemcsak hagyományos terrorcselekményektől, hanem számítógépes hálózatot megbénító, így akár az egész ötkarikás játékok rendszerét blokkoló támadásoktól is tartanak Párizsban. Az előzmény az lehet, hogy a múlt hónapban egy francia filmfesztivál és a Grand Palais múzeumkomplexum weboldalait állították le hackerek, amit az orosz hírszerzés szerint a kiberbűnözők kiképzési gyakorlatnak minősítettek. A Cyble kiberbiztonsági cég jelentése szerint „nagyszabású támadások” várhatóak ezután is.

Hacker,Arriving,In,Hidden,Underground,Shelter,,Prepared,To,Launch,Ddos
Hackerek – a kérdés, hogy mennyire lesznek aktívak az olimpia alatt? / Fotó: Shutterstock

Megalapozott félelem

Azt ebben a pillanatban nem tudni, hogy a múlthavi akciók valóban csak a bemelegítést jelentették-e a hackerek számára, de az tény, hogy  szervezőknek valóban van okuk az aggodalomra:

például a kiváló hackereiről elhíresült Oroszország ki van zárva a játékokról, és a Közel-keleten is kiélezett a geopolitikai feszültség.

Soha senki sem gondolhatja, hogy 100 százalékig felkészült. Mindig van olyan rés, ahol be tudnak furakodni a hackerek 

– mondta Eric Greffier, a Cisco Systems France üzleti és technológiai igazgatója. Hozzátette: „Sohasem tudhatod, hogy mivel nem vagy tisztában, és ezt használják ki a kiberbűnözők”.

A kormány sem volt tétlen: 

csaknem 500 olyan céget, illetve szervezetet azonosított, amelyek működése kritikus a nyári játékok lebonyolítása szempontjából. Ezek pedig megkapják a kellő segítséget rendszereik kiberbiztonsági hibáinak ellenőrzéséhez.   

Az ANSSI,  azaz a kormányzati kiberbiztonsági szervezet  szóvivője szerint ezek közé tartoznak a helyi önkormányzatok és az energetikai, közlekedési és vízgazdálkodási szolgáltatók is. Kiberbiztonsági szakértők azonban attól tartanak, hogy olyan vállalatok kerülnek a bűnözők fókuszába, amelyek nem rendelkeznek megerősített védelemmel. 
 

A legértékesebb célpontok kellőképpen védettek lesznek, de a szállodák, vagy éppen az éttermek, vagy egyéb kisebb létesítmények hálózatait már nem biztosítják olyan mértékben, hogy ne lehetne könnyedén megtámadni őket 

– hangsúlyozta Fanch Francis, a francia NANO Corp. vezérigazgatója. Az olimpia pedig hagyományosan is kedvelt célpont: már a 2018-as dél-koreai téli játékokon is megbénították az online jegyértékesítő rendszert, és a megnyitóünnepség alatt megszakították  WIFI-t.

Orosz veszély

A Microsoft 2019-ben  közölte, hogy orosz állami szereplők több mint egy tucat doppingellenes szervezet számítógépes hálózatát törték fel. A támadások azután történtek, hogy újabb büntetéseket szabtak ki Oroszországra, miután a 2014-es szocsi téli olimpián induló orosz sportolók sikertelen drogtesztjeit törölték az adatbázisból. Most Oroszországot az ukrajnai háború miatt tiltották ki az olimpiáról, az orosz sportolók csak semleges színekben vehetnek részt a játékokon.  

Ugyan a párizsi kiberbiztonsági szakértők nem részletezték az elmúlt időszak történéseit, néhány incidens híre azonban eljutott a nyilvánosságig: Franciaország sportminiszterének X-fiókját például májusban feltörték és a profilképét megváltoztatták. De az is nagy port kavart, amikor 

júniusban csalók hamis jegyértékesítő webhelyeket hoztak létre a nézők megtévesztésére. 


A múlt hónapban a Microsoft arról számolt be, hogy egy oroszbarát propagandaakció szerint erőszakra kerül sor a párizsi játékokon. Emellett orosz nyelvű platformokról származó közösségi médiabejegyzések azt állították, hogy az olimpiát polgárháborús fenyegetés miatt törölték.

Mindezért Jeremy Couture, aki az olimpia kiberbiztonsági műveleti központját vezeti, nem volt rest tanácsot kérni azoktól, akik más jelentős sportesemények védelméért felelősek. 

Mondtam nekik, hogy egy nagyjából 40 Super Bowl-lal felérő sporteseményt szervezek.

A lényeg, hogy ha történik is támadás, az ne zavarja meg  a játékok menetét, a versenyek folytatódjanak – tette hozzá. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.