BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási mennyiségű drogot foglaltak le az olaszok

Egészen pontosan a droggyártás alapanyagaiból kapcsoltak le több mint 6 tonnát. A partidrogok prekurzoraiból korábban sosem fogtak el ennyit Európában.

Több mint 6 tonna Kínából származó vegyszer lefoglalásáról számoltak be az olasz hatóságok, melyek tiltott kábítószerek, többek között több mint 630 millió euró értékű extasy tabletta előállítására szolgáltak.

Large Selection of white pills resembling perscription medication, mints and illegal drugs such as MDMA, Yabba and Acid  pictured with a serving measuring scoop. Concept piece for social issues, illicit drugs, organised crime and addiction, extasy
A hatóságok szerint akár több mint 63 millió extasy tablettához elegendő alapanyagot foglaltak le / Fotó: GettyImages

Az olasz pénzügyőrök szerint a két szállítmány annyi kábítószer-prekurzort tartalmazott, melyből több mint 63 millió darab extasy tablettához elegendő MDMA-t lehetett volna gyártani. Gina Caggiano hadnagy az AFP-nek elmondta, hogy a lefoglalás kivételes és fontos, hiszen korábban sosem foglaltak le ennyi prekurzort egy repülőtéren.

Évekig tartott a nyomozás

A lefoglalással kapcsolatban két kínai állampolgárt letartóztattak Hollandiában és vizsgálatot indítottak milánói egy olasz üzletember ellen is. A nyomozás, melyben az Eurojust is részt vett, még 2022-ben indult, amikor az olasz pénzügyőrök elfogtak egy szállítmányt a milánói Malpensa repülőtéren. 

A csomag átvizsgálása után kiderült, hogy annak tartalma nem poliészter por, hanem PMK, ami az MDMA egyik prekurzora.

A szállítmány egy milánói cégen keresztül tartott volna Hollandiába. Miután a holland hatóságok felderítették a prekurzor célpontját, több tucat kiló PMK-t, ketamint és hasist foglaltak le.

Mindeközben az olasz pénzügyőrök egy másik szállítmányt is lefoglaltak, melyben több mint 2 tonna, amfetamin és metamfetamin gyártásához szükséges BMK volt. Az importőr raktárában további több mint 4 tonna PMK-t is találtak. Csak az Olaszországban lefoglalt prekurzokból lehetett volna több mint 63 millió extasy tablettát gyártani a rendőrök szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.