BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Európa Unió
Tanács szankció

Az Európai Unió tovább bünteti Oroszországot a gazdasági szankcióival

A jövő év első hónapjáig újította meg az Európai Tanács a Moszkva elleni gazdasági szankciókat. A nemzetközi szervezet tételesen felsorolta, mely területeken érvényesek a retorziók, amelyek korlátozzák az orosz kereskedelmet.

A Európai Tanács a mai napon az Orosz Föderáció további, az ukrajnai helyzetet destabilizáló fellépései miatt megújította az EU korlátozó intézkedéseit – közölte a szervezet. A szankciók további hat hónapig, 2025. január 31-ig maradnak érvényben.

Európa Unió
Tanács szankció
orosz
Az Oroszország elleni szankciók az ágazati intézkedések széles spektrumára terjednek ki / Fotó: AFP

Kiemelték, hogy ezeket a szankciókat, amelyeket először 2014-ben vezettek be, 2022 februárja óta jelentősen kiterjesztették Oroszország indokolatlan és illegális katonai agressziójára Ukrajna ellen.

A szankciók jelenleg az ágazati intézkedések széles spektrumára terjednek ki, beleértve

  • a kereskedelem,
  • a pénzügy,
  • a technológia
  • és a kettős felhasználású áruk,
  • az ipar,
  • a közlekedés,
  • valamint a luxuscikkek

korlátozásait.

Az Oroszország elleni szankciók sok ágazatra kiterjednek

A retorziók tartalmazzák továbbá a tengeri kőolaj és bizonyos kőolajtermékek Oroszországból az Európai Unióba történő behozatalának vagy transzferének tilalmát, több orosz bank kizárását a SWIFT-ből, valamint több Kreml által támogatott műsorszolgáltatási tevékenység és engedély felfüggesztését az Európai Unióban. Hangsúlyozták, hogy ezek teljes mértékben dezinformációs csatornák. 

Mindaddig, amíg Oroszország jogellenes cselekményei továbbra is megsértik az erőszak alkalmazásának tilalmát, ami a nemzetközi jog szerinti kötelezettségek súlyos megsértése, helyénvaló az EU által megszabott összes intézkedést hatályban tartani, és további intézkedéseket hozni, ha szükséges – hívta fel a figyelmet a szervezet.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.