BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzmosással vádolják Bolsonarót

A volt elnök több mint egymilliárd forint értékű szaúdi gyémántot akart Brazíliába csempészni a vádak szerint. Bolsonaro ellen több más eljárás is folyamatban van.

Vádemelést javasol a rendőrség pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel miatt Jair Bolsonaro volt brazil elnök ellen, aki hárommillió dollár (több mint egymilliárd forint) értékű, Szaúd-Arábiától kapott gyémántot akart az országba csempészni a hatóságok szerint.

Bolsonaro raise donations for people affected by the floodings in Rio Grande do Sul state
Bolsonaro ellen számos ügyben nyomoznak / Fotó: Agência Estado via AFP

A politikus ellen májusban egy másik ügyben már vádat emeltek, mert az ügyészség szerint meghamisította koronavírus elleni oltási igazolását. A mostani ügyben a brazil legfelsőbb bíróság még nem kapta meg a legújabb vádemeléssel kapcsolatos rendőrségi jelentést, ám ha ez megtörténik, akkor Paulo Gonet legfőbb ügyész elemzi a dokumentumot, és dönt arról, hogy vádat emel-e Bolsonaróval szemben, és bíróság elé állítja-e őt.

Bolsonaro ártatlannak tartja magát

A gyanúsítást Bolsonaro egyelőre még nem kommentálta, de korábban mind ő, mind az ügyvédei azt állították a volt elnök elleni ügyekben, hogy nem történt jogsértés. A Bolsonaro elleni egyik eljárás – ahol vádemelés még nem történt – a 2023. január 8-i puccskísérletben betöltött szerepét igyekszik felderíteni.

A szövetségi rendőrség tavaly vádolta meg Bolsonarót azzal, hogy gyémánt ékszereket próbált becsempészni az országba hárommillió dollár értékben. Augusztusban a rendőrség azt is közölte, hogy 

Bolsonaro készpénzhez jutott a Szaúd-Arábiából ajándékként kapott két luxusóra közel 70 000 dolláros (közel 25,4 millió forint) eladásából. 

A repülőgéppel külföldről hazatérő braziloknak nyilatkozniuk kell az 1000 dollárt meghaladó árucikkekről és az ezen mentesség feletti összeg után az áruérték 50 százalékának megfelelő adót kell fizetniük. Az ékszerek adómentesek lettek volna, ha Szaúd-Arábia ajándékaként Brazíliának szánták volna őket, de úgy nem maradhattak volna Bolsonaro tulajdonában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.