BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: Von der Leyen a mi alkalmazottunk

Ezen a háborún eddig senki semmit sem nyert, úgy pedig nagyon nehéz versenyképességet javítani, hogy közben iszonyatos pénzeket költ Európa Ukrajnára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. A kormányfő beszélt Von der Leyen az előző nap történt újraválasztásáról is. Azért nem támogatták a szavazáson, mert noha világos útmutatást adtak az uniós állam és kormányfők, azokat nem tudta végrehajtani a bizottság elnöke, aki, mint fogalmazott, a „mi alkalmazottunk”. A sokat kritizált békemissziójával kapcsolatban azt mondta, hogy az egész világ békét akar, a helyzet ráadásul a novemberi amerikai elnökválasztás után gyökeresen meg fog változni, Európának ezért ki kellene másznia a lövészárkokból. Kitért a szolnoki gyermekbántalmazással kapcsolatos országos felháborodásra, szerinte az eset „elviselhetetlen, tűrhetetlen, következményekért kiált”.

„Magyarország nem támogatta, azért, mert a teljesítmény, amit az elmúlt öt évet jellemezte, harmatgyenge volt” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában Von der Leyen megválasztásáról. A kormányfő szerint egy ötéves periódustól sokkal többet kellene kapniuk az embereknek.

Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Ugyanakkor jelezte, hogy „Von der Leyen a mi alkalmazottunk”, az ő feladata, hogy végrehajtsa, amit a miniszterelnökök akarnak. Az európai politika súlypontja a tanácsban van. Azért nem támogatta őt, mert rendszeresen kiadtak egy irányvonalat, például a zöldátmenet vagy a migráció terén, ám mégis gyenge teljesítményt nyújtott.

Egy jobb főtitkárt kellett volna találnunk

– hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, ha változást akarnak, annak egy része sikerült, a következő részét a nemzeti választásokon kell elérni. Azt reméli, hogy a miniszterelnökök összetétele változik, és jobb utasításokat tudnak adni Von der Leyennek. Ezért inkább azt javasolja, hogy azokat tekintsük politikai ellenfélnek, akik miniszterelnökként más álláspontot képviselnek. Ilyen Manfred Weber is, vele kell csatákat megvívni.

Mindaz, ami történt, az az európai választások lecsengése, nagy előretörést értünk el, hamarosan kötünk majd szövetségeket, az előretörés sikerült, az áttörés nem 

– fogalmazott, hozzátéve, hogy tartja azt az álláspontját, hogy az év végére a patrióták a nyugati világban többségbe fognak kerülni.

A miniszterelnök szerint a probléma az, hogy az európai vezetők nem azt csinálják, amit az emberek akarnak, szerinte a választott vezetőknek az a dolguk, hogy amit a magyarok akarnak, azt megpróbálják megvalósítani. Miután demokrácia van, ezt így kell lejátszani – mondta, hozzátéve, hogy az nem megy, hogy az történik, amit például Weber csinál, hogy rá szavaznak, majd a baloldallal köt szövetséget.

Szerinte az emberek nem akarnak sem migrációt, sem gendert, közben a baloldal azonban igen. Úgy látja, az európaiak mást akarnak, mint amit a baloldal kínál. A patrióták egy családbarát, békepárti Európát képzel el, a középen álló erő, az Európai Néppárt azonban úgy döntött, hogy baloldalra nyit, ennek a következménye, hogy maradnak azok, akik eddig voltak.

Meg fog ez változni, dolgozni kell rajta

– hangsúlyozta, és megismételte, hogy idén több országban lesznek választások.

Hangsúlyozta, hogy a versenyképesség fontos dolog, még ha az emberek mélységében nem is értik, a versenyképesség arról szól, hogy milyen életet élünk. Szerinte ebből a szempontból baj van, a bizottság pecsétje is rajta van, egy volt olasz baloldali képviselő, Letta készített egy jelentést, amelyet a tanács meg is tárgyalt. Szerinte a lényeg, hogy olcsóbban kell termelnünk, a magyar soros elnökségnek is központi témája ez. Jelezte, hogy november 8-án lesz egy tanácsi ülés, ahol a miniszterelnök előterjeszt egy versenyképességi akciótervet. Így lesz egy olyan magyar javaslat az asztalon, amely reményeik szerint nyit egy új fejezetet.

Hangsúlyozta, hogy ezen a háborún eddig Európa semmit sem nyert, úgy pedig nagyon nehéz versenyképességet javítani, hogy közben iszonyatos pénzeket költ Európa Ukrajnára.

Emiatt kevesebb pénz jut a gazdákra, elektromos autókra, infrastruktúrára. Szerinte ha folytatódik a háború, akkor ez a pénz is kevesebb lesz. Ez ránk magyarokra is igaz, ha békét tudunk teremteni, akkor jön a békeköltségvetés. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha békeköltségvetést készítenénk, azzal megkétszereznénk a gazdaság idei növekedését. Jelezte, hogy ha béke van, akkor egy más gazdasági helyzetben találjuk magunkat. Ezért amikor a béke mellett állunk, akkor Magyarország mellett is állunk – fogalmazott.

Von der Leyen beszéde kapcsán azt mondta, ők naiv emberek, butasággal nem vádolja őket, persze mindig vannak spekulánsok, akik ilyenkor pénzt csinálnak. Ennek ellenére nem vádolja őket, hogy Soros György zsebében lennének, szerinte a meghatározó a naivitás, ezért inkább a lelkükre kell hatni. Úgy látja, félreértés, hogy másnap majd nem lőnek az oroszok, azért kell békemisszió, hogy meg lehessen előzni az olyan eseteket, mint a kijevi gyermekkórház bombázása.

Én vagyok az egyetlen, aki mindkét féllel beszélt, de a két fél nem akar békét

– mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy mindkét fél azt gondolja, nyerhet az idővel. Szerinte a naiv európaiak azt gondolják, hogy szóljunk nekik, hogy ne bombázzák le a gyermekkórházat, vagy az ukránok ne lőjenek be Oroszország területére. Ehelyett a megoldás, hogy tárgyalni kell, azt várják el a világ nagyhatalmai, hogy kezdődjenek meg a béketárgyalások

Rá kell őket vezetni, hogy az egész világ elvárja, és erővel ki fogja kényszeríteni

– mondta, hozzátéve, hogy három szereplő van, Európa, Kína és az USA, ha ez a három szereplő leül, akkor el lehet vezetni a feleket a békéhez. A kormányfő szerint a „naiv európaiak” és a közép-európaiak között az a különbség, hogy Közép-Európában ismerik a háborút és az oroszokat, és szerinte Közép-Európának van egy sajátos többletfelelőssége is.

„Kína békepárti, Amerikában választás lesz, utána teljesen más háborús politika lesz” – mondta Orbán, aki szerint Trump nem véletlenül a békéről beszél, ez meg fogja változtatni az európaiak helyzetét. Jelezte, mindig azt kell nézni, hogy később hol lesz az események epicentruma, pontosan tudni, hogy békepárti súlypont következik november után. 

Szerinte a békemisszió lényege az állhatatosság, egy aprómunka, mindennap kell csinálni, ezért mindennap tárgyal valakivel. 

Majd fordul Európa is, legkésőbb az amerikai választás napján, de jobb lenne minél előbb

– mondta. Arra a kérdésre, hogy kivel tárgyal legközelebb, azt mondta, mindig utólag tájékoztatják a közvéleményt, ez a későbbiekben is így marad.

Minden merényletet háborúellenes, békepárti politikussal szemben követnek el – mondta a Trump elleni merényletről. Emlékeztetett, hogy a merénylet előtt tárgyalt vele, „az elnök úr jó állapotban van, harcra kész”, mondta. De beszélt vele gazdasági kérdésekről is, néhány programpontot örömest hozna át a magyar gazdaságba. Ilyen például, hogy Amerikában a borravalót nem fogják adóztatni, ezt Magyarországon is érdemes lenne használni. 

Nagyon szurkolunk az elnök úrnak, végre lehet egy magyarbarát elnökünk

– fogalmazott.

„Elviselhetetlen, tűrhetetlen, következményekért kiált” – mondta a szolnoki gyermekbántalmazásról a kormányfő. Szerinte ez egyszerű ügy, ha valaki táborba küldi a gyereket, akkor a tábor vezetője felelőséggel tartozik, és nem fordulhat elő ilyen eset. Ez egy világos felelősségi helyzet, a kormány dolga, hogy akik ennek nem tudnak megfelelni, ne szervezzenek tábort – hangsúlyozta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.