BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívüli: A francia választás után Le Penék is csatlakozhatnak Orbán szövetségéhez

Orbán Viktor kedvéért sok európai párt elhagyhatja az Identitás és Demokrácia frakcióját, és csatlakozhat a patriótákhoz.

Az Identitás és Demokrácia (ID) Európai Parlamenti pártszövetség tagjai a francia választások második fordulója után gyűlhetnek össze, hogy megvitassák az ID jövőjét és azt, hogy csatlakoznak-e az Orbán Viktor és szövetségesei által múlt héten megalapított Patrióták Európáért szövetséghez.

HUNGARY-FRANCE-POLITICS-ORBAN- LE PEN, orbán Viktor, Le pen
Lehet, hogy hamarosan Marine Le Pen és Orbán Viktor pártja is a Patrióták Európáért szövetség tagja lesz / Fotó: AFP

A Bloomberg egy, a megbeszélésekben közvetlenül is érintett forrása szerint több párt már most is azon gondolkodik, hogy az újonnan megalapított pártszövetséghez csatlakozzon, míg a francia nemzetgyűlési választások első fordulóját megnyerő Nemzeti Tömörülés (RN) élén álló 

Marine Le Pen kedden egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy pártja a választás után veszi sorra lehetőségeit.

Akár fel is oszlathatják az ID-t

Az ID feloszlatása részben azt a célt is szolgálja, hogy a szövetség tagjai még távolabb kerüljenek az Alternatíva Németországnak (AfD) pártjától, amely a csoport fontos tagja volt, ám később kizárták a szövetségből, mert politikusai a náci háborús bűnöket mentegették.

A frakcióalapításhoz a Patrióták Európáért szövetségnek hét különböző uniós tagállamból kell képviselőket felvonultatnia, ám többek között az olasz Matteo Salvini és Le Pen pártja is érdeklődik. A szövetségnek pedig a portugál Chega csatlakozása után már négy unió tagállamából vannak tagjai, Magyarország mellett Ausztriából és Csehországból is.

Salvini azután támogatta nyilvánosan Orbán Viktort, hogy koalíciós partnere, ám az Európai Parlamentben másik frakcióba tartozó Giorgia Meloni olasz miniszterelnök nagyobb szerepet szeretne magának kiharcolni Brüsszelben.

Az, hogy az ID több tagja csatlakozik-e az Orbán Viktor által megalapított szövetséghez, a francia választások eredményétől is függ. Orbán és Salvini is arról beszélt, hogy a csoport a harmadik legnagyobb frakció lesz az EP-ben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.