BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
UltraBalaton

Sportoló magyarok: a Covid óta ez a legerősebb év

A koronavírus-járvány óta talán ez a legerősebb év, amikor egyre többen kezdenek sportolni, a szabadidő eltöltésének pedig egyre népszerűbb eleme a közösségi sport. A Balatonman 12 éve szervezi a változatos szabadtéri sportversenyeket itthon, négy éve pedig a pohármentes, környezettudatos szemléletre is átállt. Az NN Ultrabalaton rendezvényükön több mint 25 ezren vettek részt idén.

A klíma és az időjárás meghatározó tényezője a szabadtéri sportoknak is, a Balatonman programszervező cég pedig követi a környezetbarát-szemlélelet, a sportos eseményeket így a fenntarthatóság jegyében szervezi – mondta Zelcsényi Miklós, a Balatonman Triatlon Kft. ügyvezető igazgatója, alapítója.

sport, covid, magyarok
Egyre többet sportolnak a magyarok, főleg a Covid óta (Fotó: Erdei András/UB)

A társaság 12 éve szervez szabadidős sporteseményeket, négy éve ráadásul környezettudatosan gondolkodik, alapítótagja a pohármentes versenyszervezőknek is. Versenyeinken a frissítőpontokon 

2021-től nem használunk se műanyag, se papír egyszer használatos poharakat.

Átvettük a terepversenyeken már jól bevált szlogent és módszert: Hozd el a saját pohadarad!

A frissítést a versenyzőknél lévő poharakban vagy kulacsokban biztosítják, állomásonként 16-32 ballont helyeznek ki a vízpótláshoz. Lehetőség van kedvezményes áron úgynevezett „soft poharakat” vásárolni vagy kaució ellenében kölcsönözni,  amelyet az eseményt követően visszaváltanak. Úgy vélik,

az odafigyelésnek, a környezettudatos gondolkodásnak a mindennapok elválaszthatatlan részévé kell válnia, mert a tét nem más, mint az utánunk következő generációk életminősége: a jövő.

Egyre sportosabb a magyar

A WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója nemzetközi szinten szorgalmazza a fizikai aktivitást az egészség megőrzése érdekében. Magyarország e tekintetben jól áll.

10 évvel ezelőtt a lakosság 1-2 százaléka sportolt valamit rendszeresen vagy időszakosan, ma már ez a szám 5 százalék körüli.

– mondta a napokban Kiss József, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének főtitkára a Világgazdaságnak.

Ha már sportos a magyar ember, akkor változatos programokkal fenn kell tartani a figyelmet. Igény van rá, így a programszervezők hónapról-hónapra újabb kihívásokat kínálnak az aktívabb rétegnek. A színes szabadtéri sportos programok megmutatkozhatnak egyéni szereplésben vagy váltóban, ami lehet futás, valamint vegyes mozgásformát igénylő megmérettetés is.

Ilyen összetett szabadtéri sportprogram például a Balatonman által szervezett:

  • futás és bringa, 
  • triatlon, 
  • futás, bringa és nordic walking, 
  • terepen akadályfutás és kutyás terepfutás, 
  • terepfutás és nordic walking.

Négytől 104 éves korig bárki nevezhet a versenyeikre, csak annyi szükséges, hogy első alkalommal létre kell hozni egy személyes profilt a nevezési rendszerükben.

Díjazás is van a versenyeken, de náluk mindenki győztes, aki rajthoz áll – hangsúlyozta az alapító.

Minden versenyt profi csapat szervez és vezényel le, mert a tökéletes versenyélmény biztosítására törekszenek. Talán a koronavírus-járvány az, ami nehéz időszakot diktált a szabadidős közösségi sportoknak – jegyezte meg Zelcsényi Miklós. Hozzátette:

az egész piac nehéz időszakon van túl, a Covid óta talán ez a legerősebb év, amikor egyre többen kezdenek sportolni, a szabadidő eltöltésének pedig egyre népszerűbb eleme a közösségi sport. 

A Balatonman szervezi az ország legnépszerűbb szabadidő sporteseményét az NN Ultrabalatont, amelyen idén már több mint 25 000 fő vett részt.

Őszig 5 rendezvényük lesz:

Minden eseményüket környezetbarát szemléletben bonyolítják le a jövőben is. 

Mottójuk:

Bízunk abban is, hogy közös erővel nem csak a versenyeken, hanem a hétköznapjaink során is mindannyian egyre zöldebb életvitelt tudunk

megvalósítani, a Földet ugyanis nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!

Idén összesen 14 eseményt rendeznek, jövőre pedig szeretnék magunkat a külföldi piacon is próbára tenni. Két olyan versenyterv is kidolgozás alatt van, amelyekkel átlépik az országhatárt. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.