BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump ugyanazt akarja, mint a palesztin vezető – mit szól ehhez holnap Netanjahu?

A palesztin elnök aggodalmát fejezte ki a Trump elleni merénylet kapcsán. Trump pedig a közel-keleti békéről beszélt.

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt közzétette azt a levelet, amelyet Mahmúd Abbász palesztin elnöktől kapott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel való találkozója előtt – közölte a BBC.

Trump
Netanjahu
elnök
Donald Trump és Benjamin Netanjahu / Fotó: AFP

Trump július 23-án tette közzé a levelet a Truth Social platformján, és azt mondta, hogy

a pénteken a Netanjahuval való találkozónál csak a közel-keleti békét várja jobban.

Abbász levelében „súlyos aggodalmát” fejezte ki a Trump elleni nemrégiben elkövetett merénylet miatt. Az erőszakos cselekményeknek nem szabad helye a törvény és a rend világában – áll a levélben.

Barak Ravid, a Walla izraeli hírportál diplomáciai tudósítója a levelet annak jeleként jellemezte, hogy a palesztin elnök új fejezetet akart nyitni azután a szakadást követően, amelyet Trump azon döntése okozott, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és ideköltöztette az Egyesült Államok nagykövetségét.

Ravid szerint Abbász és Trump nem kommunikált azóta, hogy Trump 2021 januárjában elhagyta hivatalát. A Walla-jelentés hozzátette, hogy a levél időzítése azt jelzi, hogy Trump továbbra is békemegállapodás közvetítésére törekszik Izrael és a palesztinok között.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, Donald Trump július 26-án Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tárgyal Floridában – ezt maga a volt elnök, a republikánusok elnökjelöltje jelentette be kedden közösségimédia-oldalán. 

Nem örül felhőtlenül mindenki a Trump–Netanjahu találkozónak

 Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök érkezése heves tiltakozásokat váltott ki Washingtonban.

A tüntetések egy része elítélte Izraelt, mások azonban támogatásukat fejezték ki, miközben szorgalmazták Netanjahut, hogy kössön tűzszüneti megállapodást a Hamász elleni háborúban, és hozza haza a fegyveres csoport által még tartott túszokat.

A Capitoliumra nézve ortodox zsidók sorakoztak szerda reggel az utcán. Miközben a távolban megszólaltak a rendőri szirénák, a tüntetők táblákat vittek magukkal, amelyeken ez állt: „A zsidók világszerte elítélik az izraeli véres brutalitást” és „Szabad Palesztinát”. Egy másik Netanjahu letartóztatását kérte.

Több tucat tüntető gyűlt össze Netanjahu szállodája előtt hétfő este, miután Washingtonba érkezett, kedd délután pedig több száz demonstráló tiltakozott a Cannon épületében, amely a képviselőház tagjainak irodáinak ad otthont.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.