BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós elnökség: lecsapott a svédek és a litvánok haragja Magyarországra – sorakozik a többi tagállam is

Orbán Viktor békemissziója nem marad válasz nélkül. A magyar uniós elnökség már az első hetekben össztűz alatt áll.

Lényegében EU-s hadjárat zajlik a magyar kormánnyal szemben, miután Orbán Viktor békemissziója során Vlagyimir Putyinnal is találkozott Moszkvában.

KRISTERSSON, Ulf; VON DER LEYEN, Ursula
Uniós elnökség: lecsapott a svédek és a litvánok haragja Magyarországra / Fotó: Olivier Hoslet

Ezt Brüsszelben mélyen sérelmezték, de ezen felül kendőzetlenül beszélnek tisztségviselők arról is, hogy valamilyen formában Magyarországgal szemben retorziót kell alkalmazni, mert mióta július 1-jével átvette az unió soros elnöki tisztségét, megbontja az európai egységet. Úgy tűnik, immáron hivatalos a válaszlépés, 

elsőként Svédország és Litvánia jelentett be következményeket a magyar elnökséggel szemben.

A két ország ugyanis bejelentette, hogy csökkenti politikai részvételi szintjét az informális rendezvényeken. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a Magyarország által összehívott tanácskozásokra a két ország nem vagy csak alacsonyabb rangú képviselőket küld majd. Ez szimbolikus döntés, de mégiscsak árulkodó.

Litvánia kormányzata úgy döntött, hogy Magyarország Oroszországgal kapcsolatos álláspontja miatt csökkenti politikai részvételi szintjét az Európai Unió Tanácsának a magyar soros elnökség által szervezett informális rendezvényein – fogalmazott Zygimantas Pavilionis, a litván parlament külpolitikai bizottságának elnöke újságíróknak nyilatkozva pénteken. Hozzátette, hogy a döntéssel Litvániában a parlament és a kormány is egyetért.

Jessika Roswall, Svédország EU-ügyekért felelős minisztere hasonlóképpen nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek. Ő azt mondta, hogy az uniós elnökség alatti magyar lépések károsak és következményeket kell vonniuk maguk után. Svédország ezért politikai szinten nem vesz részt a júliusi informális miniszteri üléseken.

Ami némiképp aggasztóbb, hogy Roswall azt is elárulta, hogy tudomása szerint Svédország és Litvánia mellett 

  • Finnországot, 
  • Észtországot,
  • Lettországot
  • és Lengyelországot is 

miniszteri helyett alacsonyabb szinten fogják képviselni az informális rendezvényeken és további uniós tagállamok is hasonló lépéseket fontolgatnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.