BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar elnökség: az uniós igazságügyi miniszterek nem szálltak be a külügyi vezetők bojkottjába

Kezd kialakulni a káosz az Európai Unióban: a kül- és biztonságpolitikai főképviselő közölte, hogy az uniós külügyminiszterek augusztusi találkozóját nem Budapesten, hanem Brüsszelben rendezik meg. Ezzel szemben a közösség igazságügy-miniszterei a következő hónapban Magyarországra látogatnak, hogy Tuzson Bence tárcavezetővel egyeztessenek a következő fél év EU-s prioritásairól.

A soros elnökséget ellátó Magyarország helyett Brüsszelben rendezik meg az Európai Unió külügy- és védelmi minisztereinek augusztusi informális csúcstalálkozóját. Az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közölte, hogy a helyszín megválasztása szimbolikus következménye annak, hogy Orbán Viktor július elején Moszkvába utazott, hogy Ukrajnáról tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal.

Josep Borrell
Josep Borrell távol tartja az uniós külügyminisztereket Magyarországtól / Fotó: AFP

Orbán Viktor a békemissziót hirdetett a hó elején, az orosz elnök mellett találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Donald Trump amerikai elnökjelölttel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel és a NATO-csúcson Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Az egymást követő tárgyalásoknak egy témája volt: az orosz–ukrán háború mielőbbi lezárása és a béketárgyalások előmozdítása. A magyar miniszterelnök moszkvai útja kiverte a biztosítékot az Európa Unió vezető tisztségviselőinél. Az uniós soros elnökségét átvevő magyar kormány Josep Borrell szerint nem kapott felhatalmazást az EU-tól arra, hogy a közösség nevében tárgyaljon az orosz elnökkel. 

A magyar álláspont szerint kizárólag Magyarország tette meg azt, hogy a háborúban részt vevő felekkel és a legfontosabb érdekeltekkel egymás után tárgyaljon a békéről.

Az Európai Unió minden tagországának joga van megválasztani külpolitikáját, azonban lojálisan igazodnia kell a közös külpolitikai állásponthoz

– mondta Borrell Orbán Viktor békemissziójáról. Hozzátette, hogy az Európai Unió kizárólag azt a béketervet tartja elfogadhatónak, amelyet Volodimir Zelenszkij terjesztett elő Brüsszelnek.

A külügyminiszterek nem jönnek Budapestre, de az igazságügyi miniszterek Magyarországon tárgyalnak

Annak ellenére, hogy Josep Borrell bosszúhadjáratával távol tartja az Európa Unió külügy- és védelmi minisztereit Budapesttől, ez nem jelenti az, hogy hazánk elszigetelődne az unióban. 

Tuzson Bence igazságügyi miniszter vezetésével informális tanácsülést tartanak az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei kedden Budapesten.

Tuzson Bence arról beszélt, hogy ebben a fél évben Magyarország kezében van az uniós kormányrúd, hazánk határozza meg a prioritásokat a közösségben. A magyar tárcavezető elmondta, hogy a legfontosabb témáknak az EU jogi versenyképességének fejlesztését, a digitalizáció elősegítését és a mesterséges intelligencia szabályozását és felhasználását tartja.

„A célunk az, hogy felrázzuk Európát, és valós kérdésekkel kezdjünk el foglalkozni. A jogi versenyképesség megteremtése ilyen téma. Ahhoz, hogy Európa visszakerüljön a világ gazdasági élvonalába, olyan jogszabályi környezetet kell teremtenünk, amely nem hátráltatja, hanem segíti az unió országait, gazdasági szereplőit és az európai embereket. Ha most nem lépünk, végleg lemaradunk” – mondta Tuzson Bence.

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint kedden a magyar elnökség a jogi versenyképesség kapcsán három kérdésben tárgyal a tagállamok igazságügyi minisztereivel: a határon átnyúló polgári ügyekre vonatkozó komplex uniós joganyag egyszerűsítéséről, a kis- és középvállalkozások EU-n belüli jogi helyzetének megerősítéséről, valamint az online piactereken kötött szerződésekkel kapcsolatos jogviták hatékonyabb kezeléséről.

Robert Fico nem áll a soros magyar EU-elnökség útjába

A szlovák kormányfő arra utasította a szlovák képviselőket, hogy ne támadják Magyarország uniós elnökségét. Robert Fico azt is elmondta, hogy ősszel be fogja pótolni elmaradt kínai látogatását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.