BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Security forces of the Belarusian Ministry of Internal Affairs attend the qualification test

A fehérorosz hadsereg harmada felsorakozott az ukrán határon

Lukasenka szerint Kijev alig várja, hogy az oroszok atomfegyvert vessenek be.

Ukrajna több mint 120 ezer katonát állomásoztat a fehérorosz határon, Minszk ezért a hadsereg harmadát állította velük szembe a másik oldalon – jelentette be vasárnap Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Lukasenka, Fehéroroszország
A fehérorosz elnök a hadsereg harmadát az ukrán határhoz vezényelte / Fotó: AFP

A Reuters tudósítása szerint nem közölte, hogy pontosan hány emberről van szó, de a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (International Institute for Strategic Studies – IISS) 2022-es jelentése szerint a fehérorosz hadseregnek mintegy 48 ezer tagja van, a határőrség pedig 12 ezer fős.

„Látva az agresszív politikájukat, mi is a határ mellé telepítettük a saját csapatainkat – nyilatkozta vasárnap a Rosszija 1 orosz állami televíziónak. – A fehérorosz-ukrán határ úgy alá van aknázva, mint még soha. Ilyen aknásítás mellett még nem volt háború. Most átkelni a határon csak nagyon nagy veszteségekkel lehetne (az ukrán erőknek)” – tette hozzá.

A Reuters megkereste az ügyben az ukránokat, de Kijev egyelőre nem reagált a kérésre. Szombaton azonban ukrán illetékesek azt mondták, hogy nem látják jelét fehérorosz csapatösszevonásoknak a közös határnál.

Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter egy nappal korábban úgy vélekedett, hogy nagy a valószínűsége katonai provokációnak Ukrajna részéről,

és a helyzet a közös határon „továbbra is feszült”.

Lukasenka bízik Putyinban

A fehérorosz elnök az interjúban beszélt az ukránok kurszki támadásáról is. Szerinte a kijevi vezetés a művelettel emelte a tétet, előnyösebb tárgyalási helyzetet remél ettől a tárgyalások esetleges megindulásakor, most azonban ez a taktika nem vált be.

Security forces of the Belarusian Ministry of Internal Affairs attend the qualification test
Felsorakoztak a fehérorosz katonák az ukrán határon / Fotó: Anadolu via AFP

„Felmerül azonban a kérdés: ebben és az ehhez hasonló helyzetekben, ki ülne le velük tárgyalni? Ezért a tétet emelni helytelen, ez nem az a helyzet” – mondta az MTI tudósítása szerint.

A veszély abban áll, hogy egy ilyen eszkaláció Ukrajna részéről kísérlet lehet arra, hogy Oroszországtól aszimmetrikus választ provokáljon ki. Tegyük fel nukleáris fegyverek bevetését. Pontosan tudom, hogy Ukrajnában nagyon örülnének annak, ha Oroszország vagy mi taktikai atomfegyvert használnánk. Boldogok lennének. Mert akkor bizony aligha maradnának szövetségeseink. Egyáltalán nem maradnának még velünk együtt érző országok sem

– mondta.

Nyugati beavatkozás?

Lukasenka beszélt arról is, hogy Moszkva és Minszk látja a veszélyét nyugati országok katonai egységei közvetlen beavatkozásának Ukrajnában.

Meggyőződés azonban, hogy az orosz hadsereg „ki fogja söpörni” az ukrán alakulatokat a Kurszki területről.

Beszélt egyben arról is, hogy a mozgósítás elől menekülő ukrán hadköteles korú férfiak részben Fehéroroszországon keresztül próbálnak eljutni Nyugatra.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.