BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukránok lengyel segítséggel robbanthatták fel az Északi Áramlatot

Az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázsakcióért felelős ukrán alakulat valószínűleg segítséget kapott Lengyelországtól a művelethez – állítja a német hírszerzés korábbi vezetője, August Hanning.

Egy a német Die Welt című lapnak adott interjújában August Hanning, a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat korábbi vezetője azt mondta, hogy szerinte az Északi Áramlat felrobbantásához az ukránok segítséget kaptak Lengyelországtól. A 2022 szeptemberében, hét hónappal az orosz–ukrán háború kezdete után történt robbantások súlyos károkat okoztak az Északi Áramlat 1. és 2. vezetékeiben, amelyek egyaránt kulcsfontosságúak az Oroszország és Németország közti gázszállítás szempontjából.

Észai Áramlat
August Hanning volt német kémfőnök szerint az ukránok lengyel segítség nélkül nem hajthatták végre az Északi Áramlat elleni szabotázsakciót / Fotó: AFP

Hanning azt is hozzátette, hogy az akció támogatásáról korábban megegyezett Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij.

„Valószínűnek tűnik, hogy a támadást egy ukrán szabotőralakulat hajtotta végre, de erre csak úgy volt lehetőségük, ha megfelelő logisztikai támogatást kaptak Lengyelországtól, egy ilyen lépéshez viszont a legmagasabb politikai körök közti egyezségre van szükség. Úgy gondolom, Zelenszkij és Duda megegyezett a művelet végrehajtásáról” 

– fogalmazott Hanning az interjúban.

Hanning egyébként 1998 és 2005 között, Gerhard Schröder kancellársága idején vezette a német hírszerzést. Schröderről tudni kell, hogy a német politikából való távozását követően a Gazprom tanácsadójaként dolgozott, és az Északi Áramlat kiépítésében is fontos szerepet játszott.

Az exkémfőnök azt követően nyilatkozott, hogy a The Wall Street Journal a múlt héten megjelent cikkében azt állította, hogy Ukrajna szervezte a gázvezetékek elleni támadást.

A német nyomozók egy ukrán állampolgárságú búvárt azonosítottak a támadás gyanúsítottjaként, elfogatóparancsot is kiadtak ellene, és mivel az illető a legutóbbi információk alapján Lengyelországban lakott, így a kézre kerítéséhez kérték a lengyel hatóságok segítségét is. Egyelőre viszont nem találják a férfit, annyi bizonyos, hogy elhagyta Lengyelországot, és jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik.

Mindeközben Ukrajna tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz, és ugyanígy reagált az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is. A német, dán és svéd hatóságok közös nyomozásuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a robbantás mindenképpen tervezett, szándékos akció volt, nem baleset.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.