BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Személyesen engedélyezte Zelenszkij az Északi Áramlat felrobbantását

A vezeték felrobbantásának ötlete egy részeg tivornyán merült fel, de később az ukrán elnök is engedélyezte. Bár az Északi Áramlat elleni szabotázst a CIA kérésére Zelenszkij végül lefújta, a szabotőrök akkor már úton voltak, és az akciót nem lehetett leállítani.

Mióta az Északi Áramlat szabotázsakció áldozatává vált 2022 szeptemberében, mindenkit érdekelt, hogy ki állhatott a háttérben. A nyugati sajtóban felmerült, hogy az oroszok állhatnak a háttérben, ám kezdettől fogva furának tűnt az az elmélet, hogy Moszkva saját vezetékeit robbantaná fel. A Pulitzer-díjas újságíró, Seymour Hersh a CIA-t és a Biden-adminisztrációt látta a háttérben, míg a német nyomozás egyre inkább az ukrán szolgálatok felelősségére utalt.

Észai Áramlat
Az Északi Áramlat felrobbantása az egyik legsúlyosabb szabotázsakció a modern történelemben / Fotó: AFP

Őrült ötletnek indult, de Zelenszkijig is eljutott az Északi Áramlat felrobbantásának a terve

A The Wall Street Journalban (WSJ) csütörtökön megjelent írás a német nyomozók állításait erősíti meg, melyek szerint az akció mögött Kijev áll, sőt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felelősségét is felveti a szabotázs kapcsán. Az amerikai lap szerint a merész akció ötlete akkor született, amikor 2022 májusában ukrán üzletemberek és főtisztek gyűltek össze, hogy megünnepeljék az ország sikerét az orosz invázióval szemben. A februári offenzívát követően ugyanis az volt a széles körű várakozás, hogy Ukrajna egy hétig sem lesz képes megvédeni magát, így az, hogy májusban még mindig tartotta magát, adhatott okot a bizakodásra.

Az Északi Áramlat felrobbantásának tervét akkor dobta be valaki, amikor a társaság már eléggé elázott, ám a tervet azután sem vetették el, hogy kijózanodtak, 

sőt az idővel Zelenszkij asztalára került, aki engedélyezte a támadást. A WSJ szerint, amikor a CIA megüzente, hogy nem támogatja a szabotázst, az ukrán államfő lefújta az akciót, ám hiába, az ukrán hadsereget akkoriban vezető Valerij Zaluzsnij nem állította le, mondván, a folyamatban lévő támadás résztvevőit már nem lehet elérni anélkül, hogy lelepleznék őket.

A WSJ beszámolója az első, amely személyesen Zelenszkij érintettségét is felveti, 

a korábbi összefoglalók szerint az ukrán elnök nem tudott a támadásról. Az összefoglaló szerint a mintegy 300 ezer dollárba kerülő szabotázst magánszemélyek fizették, hiszen ekkor már az ukrán hadsereg erősen függött a külföldi támogatásoktól, és szabad forrásokkal sem igazán rendelkezett. 

Kijev hivatalosan továbbra is tagad, sőt, az oroszok szerint is Amerika áll a háttérben

Az amerikai lap kérdésére az időközben leváltott Zaluzsnij tagadta, hogy Kijev állna az Északi Áramlat felrobbantása mögött, ahogy így tett egy vezető ukrán hírszerző is. A lap más, névtelen forrásai viszont elismerték, hogy Ukrajna állt a támadás mögött. Miután Zaluzsnijt leváltották a hadsereg éléről, a tábornokot Ukrajna londoni nagykövetének nevezték ki, ami diplomáciai immunitást biztosít számára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyilvánosság előtt továbbra is az Egyesült Államokat okolja az Északi Áramlat elleni szabotázsért, és a korábban nyilvánosságra hozott német nyomozati eredményeket tündérmesének minősítette. A CIA felelősségét feszegető amerikai újságíró, Seymour Hersh pedig fedősztorinak nevezte a német hatóságok megállapításait, véleménye szerint 

a CIA által kiszivárogtatott sztori annyira hihetetlen, hogy csak megerősíti az igazságot.

Elfogatóparancs, de hiába

Németország júniusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az ügyben az egyik feltételezett elkövetővel szemben, aki ráadásul akkor Lengyelországban tartózkodott, ám Varsó nem lépett az ügyben, és hagyta a férfit elmenekülni. A német nyomozással a lengyelek korábban sem voltak túlzottan együttműködők, a két ország közötti jó rendőri kapcsolatok ellenére. 

Az ukrán gyanúsított azóta hazatért, és aligha valószínű, hogy Kijev kiadná őt a német hatóságoknak.

Kérdés, hogy az ukrán védekezést anyagilag és fegyverekkel is támogató Németország hozzáállását hogyan befolyásolják a friss fejlemények. Noha a politikai elit akár hajlandó is lehet szemet hunyni a történtek felett, a robbantás részleteit felderítő rendőrség független szervezet, és már jó ideje rátalált az ukrán szálra a történtekben. A német nyomozók szerint egy kisebb ukrán szabotőrcsoport az Andromeda nevű jachtot bérelte ki álnéven, és búvárok segítségével helyezte el az Északi Áramlatot felrobbantó bombákat. Azonban mivel igyekeztek minél előbb elhagyni az országot, a hajót már nem tudták rendesen kitakarítani, így a nyomozók megtalálták a robbanószerek nyomait.

NATO országok stratégiai jelentőségű infrastruktúráját érte terrortámadás
Furcsa helyzet áll elő azáltal, hogy egyérteművé válik, a terrortámadást az ukrán elnök engedélyével és a CIA tudtával hajtották végre.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.