BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztossá vált, amit sokan sejtettek: idén nem ér véget az orosz–ukrán háború

Az ukrán elnöki hivatal vezetője elmondta, mikor rendez Ukrajna újabb békecsúcsot. Andrij Jermak kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij addig nem hív össze újabb csúcstalálkozót, ameddig Ukrajnában zajlik a háború. Kijev egy tíz pontból álló tervet is összeállított, ami tartalmazza a békéhez szükséges feltételeket.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője kijelentette, hogy Ukrajna addig nem tartja meg a második békecsúcsot, ameddig nem ér véget a háború. Andrij Jermak szerint ki kell dolgozni egy átfogó tervet, ami egy tartós béke minden aspektusára kiterjed.

Ukrainian presidential chief of staff Andrij Jermak gives a press conference following his meeting with Ukrainian Foreign minister and his Hungarian counterpart in Verkhovyna, not far from the Hungarian and Ukrainian border on January 29, 2024, after their official talks. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
béke
Nem lesz béke 2024-ben / Fotó: AFP

Jermak közölte, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij egy tíz pontból álló béketerv kidolgozását és végrehajtását tűzte ki célul, ameddig ez nem valósul meg, addig nem lesz békecsúcs – írta meg a Kárpáti Igaz Szó. Azt is elmondta, hogy a Szaúd-Arábiában zajlott nemzetbiztonsági tanácsadók találkozóján létrehoztak tíz munkacsoportot, amikben nagykövetek és szakértők dolgoznak majd a békéhez vezető lépések megvalósításán.

Zelenszkij fontos kijelentése volt, hogy a következő békecsúcson Oroszországnak is részt kell majd vennie.

Arról is beszélt, hogy a béketerv 10 pontja között olyan feltételek szerepelnek, mint az összes orosz katona kivonása Ukrajna teljes területéről, az elcsatolt területek közigazgatási visszaállítása, illetve az orosz vezetők felelősségre vonása.

Sok a halott, az oroszok felrobbantottak egy ukrán bevásárlóközpontot

Sokan meghalak egy rakétatámadásban Donyeck megyében. Az oroszok egy Kh-38-as rakétával találták el Kosztiantyinivka város bevásárlóközpontját. A csapásban legalább 11-en meghaltak és 38-an megsebesültek.

Jermak kijelentette, hogy Kijevben senki nem számít arra, hogy az említett feltételek mellett a második csúcstalálkozó az idei évben megvalósulhat.

Azt szeretnénk, ha megtörténne, de vannak feltételek, amelyek nélkül ez a második csúcs nem valósulhat meg

 – mondta Jermak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.