BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borrell: aggasztó Németország terve az ukrajnai segélyek csökkentésére

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője aggasztónak nevezte az arról szóló híreket, hogy a németek csökkentenék az Ukrajnának nyújtandó segély mértékét.

Aggodalommal tölti el az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy Németország állítólag komolyan visszavágná az Ukrajnának szánt segélyeket. Josep Borrell, aki öt év után, ősszel távozik az EU diplomáciai karának éléről, a spanyolországi Santanderben tartott Quo Vadis, Europa? elnevezésű konferencián beszélt erről – írta meg a Baha.

European Council Meeting March 2024EU High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy, Josep Borrell, is speaking to the press as he arrives to attend a European Council summit in Brussels, Belgium, on March 21, 2024. EU leaders are discussing continued support for Ukraine amid Russia's war of aggression, security and defense, the unfolding situation in the Middle East, enlargement, external relations, migration, and agriculture. The leaders are also having lunch with UN Secretary-General Antonio Guterres. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője / Fotó: AFP

Eddig Németország nyújtotta a második legtöbb katonai támogatást Ukrajnának az Egyesült Államok után, csak idén 7,5 milliárd euró értékben küldött segélyt a honvédőknek.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Christian Lindner német pénzügyminiszter még augusztus elején tájékoztatta európai kollégáit arról, hogy csak akkor támogat egy újabb katonai segélyt Ukrajnának, ha további forrásokat tudnak bevonni a finanszírozására. A kiszivárgott levél komoly felzúdulást keltett a német belpolitikában.

A Bundestag külügyi bizottságának elnöke, a szociáldemokrata Michael Roth úgy fogalmazott, hogy a lépés elhibázott, és Ukrajnának szüksége van Németország támogatására. Szerinte 

a katonai segélyek jövőbeli finanszírozásáról szóló vitával Németország leplezetten kibújik a felelősség alól. A biztonságunkat nem tehetjük költségvetési megszorításoktól függővé.

A kormánypárti zöldek és az ellenzéki kereszténydemokraták is bírálták a döntést.

A felháborodás után a pénzügyminisztérium azzal is igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy „Németország szilárdan Ukrajna mellett áll, és Ukrajna legnagyobb európai támogatója anyagilag, gazdaságilag és katonailag”, és ez addig marad így, „ameddig szükséges” – idézte a tárcát a Financial Times.

Németország egy úgynevezett adósságféket épített az alkotmányába 2009-ben, ami azt jelenti, hogy egy költségvetési évben a hiány legfeljebb a bruttó hazai termék 0,35 százaléka lehet, hacsak nincs vészhelyzet. A kormány az utóbbi években hitelekből speciális különalapokat létesített a szabály kijátszására, ám az alkotmánybíróság idei döntésében ezt megtiltotta, így nem marad más, mint a megszorítás.

A német kormánykoalíció hónapok óta vitázik a költségvetésről. Lindner, a fiskálisan konzervatív Szabad Demokraták vezetője ragaszkodik ahhoz, hogy tartsák be a német alkotmánybíróság döntését.

Ha a romokban heverő koalíció nem talál megoldást a szűkös pénzügyi helyzetre, az állam működése veszélybe kerülhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.