BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kérdéses ki kerülhet a megbukott Győrffy Balázs európai parlamenti képviselői helyére és az agrárkamarában is keresik utódját

A politikus nemcsak Brüsszelben képviselte volna Magyarországot, hanem 2013-tól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is. Így aztán a megbukott fideszes képviselőt nemcsak az Európai Parlamentben kell pótolni, hanem a hazai agrárium legfontosabb érdekképviseleti szervének az élén is.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a Fidesz európai parlamenti listáján a negyedik helyen mandátumot szerző Győrffy Balázs lemondott frissen megszerzett mandátumáról, miután tettlegességig fajuló vitába bonyolódott egy hölggyel.

fidesz
Megbukott fideszes európai parlamenti képviselő: ő lehet Győrffy Balázs utódja – de ehhez Orbán Viktornak is lesz egy-két szava / Fotó: Hölvényi György / Facebook

A Blikk szerint az atrocitás Budapesten következett be, egy szórakozóhelyen. A Központi Nyomozó Főügyészségen súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt eljárás indult. Az ügyről a büntetőeljárás eredményessége érdekében további adat jelenleg nem közölhető.

Mindenesetre a politikus nemcsak Brüsszelben képviselte volna Magyarországot, hanem 2013-tól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke is. Korábban úgy nyilatkozott, hogy az európai politizálás mellett ezt a feladatát is ellátja majd, tehát a távozása mindenképpen váratlan helyzetet szült. 

A kamara élére 2017-ben és 2022-ben is újraválasztották. Megbízatása eredetileg öt évre szólt volna, tehát 2027-ig. Így aztán nemcsak az Európai Parlamentben kell pótolni, hanem a hazai agrárium legfontosabb érdekképviseleti szervének az élén is.

Már csak az a kérdés, hogyan fog ez kinézni a gyakorlatban. A NAK-elnöki poszt betöltése tűnik elsőre egyértelműbb folyamatnak, de másodjára már közel sem az, lesz dolguk bőven a jogászoknak. Papíron, az alapszabály értelmében a NAK-elnök egy önállóan választott funkció, tehát elméletileg megtörténhet, hogy pusztán új elnök választására kerül sor.

Csakhogy bizonytalan, hogy egy újonnan megválasztott elnök akar-e és tud-e együtt dolgozni a korábbi elnök embereivel. Ezért aztán az sem zárható ki, hogy az elnökválasztást egybekötik egy előrehozott tisztújítással, vagyis kvázi teljesen új vezetőség kerülhet a NAK élére.

Hogy melyik forgatókönyv valósul meg, az idő eldönti. Mindenesetre addig is Győrffy Balázs pozícióját a szervezet általános elnökhelyettese tölti be.

Ő lehet Győrffy Balázs utódja

Merőben más a helyzet az európai mandátumával. Ahogy említettük, a júniusban megválasztott 11 kormánypárti képviselő közül Győrffy a negyedik helyen jutott ki Brüsszelbe. A kiesésével logikusnak tűnik, hogy a fideszes lista egyet előrecsúszik, vagyis aki eddig a 12. helyen állt, az kapja meg a megüresedett képviselőséget.

Ő nem más, mint Bólya Boglárka jogász.

Régi motoros az európai uniós politikában, 2019-ben az Igazságügyi Minisztérium uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárává nevezték ki, majd miniszteri biztosként az Európai Uniós Ügyek Minisztériumában a 2024-es magyar EU-elnökség előkészítéséért felelt.

Vagyis egy igazi szakember kerülne be a fideszes küldöttek közé. Ám a helyzet úgy áll, hogy az, hogy ki legyen az utódja Győrffy Balázsnak, nem egy automatikus folyamaton múlik, hanem végső soron a fidesz elnöksége és elnöke, Orbán Viktor mondja ki a döntést.

Ennek kapcsán kerestük a Fideszt, amint reagálnak, beszámolunk róla.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.