BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döbbenetes adat: a hadifoglyok 95 százalékát megkínozzák az oroszok

A hadifoglyok kínzása sérti a genfi egyezményt. A legfrissebb ENSZ-jelentés szerint Oroszország brutálisan magas arányban veti alá kínzásnak az ukrán foglyokat.

Az orosz–ukrán háború kezdete óta folyamatosan téma a foglyok helyzete. A nemzetközi sajtó már többször is beszámolt túlkapásokról, mindkét fél részéről. Most azonban minden eddiginél durvább statisztika látott napvilágot. Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője, Danielle Bell szerint Oroszország a börtöneiben lévő ukrán hadifoglyok 95 százalékát megkínozta – adta hírül az Unian ukrán hírügynökség.

Prison,Wall,With,Barbed,Wire.,Law.,Crime.,Jail
orosz-ukrán háború
Az oroszok által elkövetett kínzások sértik a genfi egyezményt / Fotó: Shutterstock

Bell beszámolói szerint sokszor már az első kihallgatás során megkínozzák a foglyokat. Fémrudakkal verik őket, vagy levetkőztetik, és súlyosan megrázzák árammal. „Ez szörnyű. Ez a legrosszabb, amit 20 éves pályafutásom alatt láttam. A kínzás széles körben elterjedt és strukturált. Az ukrán hadifoglyok 95 százalékát megkínozták. Ez háborús bűncselekmény” – fejtette ki az ENSZ megfigyelője.

A hadifoglyok kínzása közismerten sérti a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi egyezmény 3. cikkét.

Augusztus 7-én az egyik ukrán dandárparancsnok-helyettese arról beszélt, hogy az oroszok megkínoztak és brutálisan megöltek egy ukrán hadifoglyot, aki vele együtt volt fogságban a rosztovi területen.

Bell mostani nyilatkozatai és a megfigyelő misszió korábbi jelentései az ukrán hadifoglyok jogainak oroszországi megsértéséről összhangban vannak az ISW több jelentésével, melyek szerint Oroszország rendszeresen és szisztematikusan megsérti a nemzetközi emberi jogokat Ukrajna megszállt területein.

Egy márciusi ENSZ-jelentés még arról írt, hogy a háború kezdete óta több tucat ukrán hadifogoly kivégzését dokumentálta már a szervezet. Ez a szám azóta minden bizonnyal emelkedett.

Több falut is elfoglalhattak az ukrán harcosok az oroszországi Kurszk megyében

Oroszország területén is zajlik az orosz-ukrán háború. Az ukrán hadsereg egy rohamcsapata tankokkal törte át a határt Kurszk megyénél. Az oroszországi hírek a támadással kapcsolatban ellentmondásosak, de annyi biztos, hogy az ukránok bejutottak Kurszk területére, valamint sok civil meghalt vagy megsebesült. Orosz mikrobloggerek arról írtak, hogy az ukránok több határ menti falut elfoglaltak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.