BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország hatalmas mennyiségű fegyvert kapott Észak-Koreától

Dél-Korea szerint északi szomszédja már évek óta megállás nélkül látja el Oroszországot fegyverekkel és lőszerekkel. Az állítás szerint Észak-Korea akár hatmillió tüzérségi lőszert is küldhetett Oroszország részére 2022-től kezdődően.

Észak-Korea több mint 13 ezer konténert küldött feltételezhetően fegyverekkel Oroszország részére 2022 közepe óta a két ország között szorosabbá váló katonai kapcsolatok közepette – közölte Kang Desik dél-koreai kormánypárti képviselő kedden országa katonai hírszerzésének jelentésére hivatkozva. A képviselő tájékoztatása szerint a szállítmányokkal Phenjan ilyen módon akár több mint hatmillió darab 152 milliméteres tüzérségi lövedéket is átadhatott a nadzsini kikötőn keresztül nagyjából két év alatt Oroszországnak.

Oroszország hatalmas mennyiségű fegyvert kapott Észak-Koreától
Oroszország hatalmas mennyiségű fegyvert kapott Észak-Koreától / Fotó: AFP

A dél-koreai hadsereg az ukrajnai háború kitörése óta nyomon követi az Oroszországnak szánt észak-koreai fegyverszállítmányokat. „Egy elhúzódó ukrajnai háborúra való felkészülésként Oroszország úgy határozott, hogy formálisan is fegyver- és lőszerellátó bázissá teszi Észak-Koreát” – áll a képviselő rendelkezésére bocsátott jelentésben. 

Kang ismertette azt is, hogy 

a dél-koreai hírszerzés szerint Szöul és Washington közösen figyeli annak lehetőségét, hogy Phenjan rakétákat is szállít Oroszországba, 

különös tekintettel arra, hogy olyan rakétákat találtak az ukrajnai harctereken, amelyek műszaki jellemzői észak-koreai gyártásra utalnak. A dél-koreai hadsereg szerint Észak-Korea tüzérségi lövedékek, légvédelmi és páncéltörő rakéták mellett egyéb fegyvereket is szállíthat Oroszországnak, amiért cserébe Phenjan technikai támogatást kap rakéta- és katonai műholdprogramjához. 

Oroszország nem adja könnyen a Kurszk régiót

Oroszország 30 ezer katonát vitt Kurszk irányába, a katonák száma folyamatosan nő – válaszolt Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka az Ukrajna 2024. Függetlenség nevű fórum ülésén. Szerinte az ukrán támadó hadművelet egyik feladata a jelentős ellenséges erők más irányokból való eltérítése volt. Szirszkij jelezte, hogy orosz területen már elfogták az orosz fegyveres erők 594 katonáját, ezzel a „cserealap” jelentősen feltöltődött. „Az ukrajnai háború folytatódik, és mára 1294 négyzetkilométernyi területet vettünk ellenőrzés alá az oroszországi Kurszk régió területén, ez mintegy száz települést jelent” – ismertette.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.