BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin olajtankereket épít az azeri Alijevvel, és még mást is tesznek együtt

Az azeri fővárosba látogatott Vlagyimir Putyin orosz elnök, és Bakuban egyezség született Ilham Alijev elnökkel. Együtt építenek olajtankereket, együtt bányásznak olajat és gázt, sőt még a Dél-Kaukázusban is együttműködnének.

Hat év után először érkezett Bakuba, az azeri fővárosba hétfőn, kétnapos látogatásra Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ugyan a múlt évben is találkozott Ilham Alijev azeri elnökkel, a két államfőnek a bejelentések tanúsága szerint rengeteg megbeszélnivalója maradt, és ezeket meg is beszélték.

Fotó: AFP

Putyin és Alijev hétfőn Alijev zagulbai rezidenciáján tárgyalt, 40 kilométerre az azeri fővárostól, a Kaszpi-tenger partján, Putyint elkísérte Szergej Lavrov külügyminiszter is. A két ország már eddig is együttműködött egy 2022 februárjában kötött megegyezés keretében, elsősorban az energetika területén: orosz és azeri cégek együtt bányásznak olajat és földgázt többek közt a Kaszpi-tenger medencéjében, és a feldolgozásban és a szállításban is kooperálnak – a Ria orosz hírügynökség jelentése szerint.

Putyin megjegyezte, hogy Moszkva és Baku egyaránt nagy hangsúlyt fektet a stabilitásra és a biztonságra, és hogy ez „természetesen a dél-kaukázusi helyzet rendezését is érinti”.

Világos és mindenki előtt tudott, hogy Oroszország is szembesül válságokkal, beleértve és elsősorban az ukrajnai irányban. De Oroszország történelmi részvétele a dél-kaukázusi helyzetben, még az utóbbi években is, annak a szükségét diktálja, hogy részt vegyünk ezekben az eseményekben – persze, kétség se férjen hozzá, hogy a felek igényelte mértékben

– mondta, világosan utalva Azerbajdzsán konfliktusára Örményországgal, illetve a két ország közti övezet áprilisban kezdődött demilitarizációjára. Egyúttal megígérte, hogy hazaérkezve azonnal tájékoztatja az örmény miniszterelnököt azeri tárgyalásai konklúzióiról.

A delegációk több kétoldalú egyezményt írtak alá a találkozó során, többek közt az egészségügyi, a medikusképzés, a növényvédelem, az élelmiszer-biztonság, a klímavédelem, a munkaügy és a beruházások területein.

Az egyik eredmény – írja a Ria –, hogy a két ország megegyezett olajtankerek közös gyártásáról. Egy orosz és egy azeri vállalat olyan modern tankereket fog együtt gyártani, amelyek folyón és tengeren egyaránt tudnak közlekedni, és ezek számottevően javítják majd a világpiaci ellátást, többek közt a Kaszpi-tenger, illetve az Azovi- és a Fekete-tenger térségéből – magyarázta Putyin.

 

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.