BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha nincs elég ember az ukrán fronton, jöjjön a robotkutya

A magyar forgalmazó nemrég igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy az eszköz nem fegyver. Az ukrán hadsereg azonban hamarosan a frontvonalon is hadrendbe állítaná robotkutya-alakulatát.

Ukrajna hamarosan harctéri robotkutya-alakulatokat készül bevetni, amelyek a gyors mozgásuknak köszönhetően hatékony harctéri segítőtársává válhatnak az orosz invázióval szemben álló, és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

robotkutya
orosz-ukrán háború
Bár nem erre készítették, az orosz–ukrán háborúban is szerepet kaphat a robotkutya / Fotó: AFP

A robotkutyák debütálására az orosz–ukrán háború frontvonalán hamarosan sor kerülhet, az eszközök ugyanis a katonák helyett látnák el az olyan veszélyes feladatokat, mint az orosz állások felderítése vagy aknák keresése. A robotkutyák képesek guggolni, futni és ugrani az irányítóik parancsai szerint. A közelmúltban bejárták a világhálót azok a hírek, melyek szerint Amerikában már lángszórós robotkutyát is lehet venni. Azonban az akkori hiedelmekkel ellentétben nem fegyverként, hanem a tűzmegelőzés egyik hatékony eszközeként használták ezeket a gépeket.

Az ukránok tervei szerint a robotkutyák több kulcsfontosságú funkciót is elláthatnak, beleértve az orosz pozíciók megfigyelését, aknák észlelését és akár hét kilogramm súlyú terhek szállítását. Az eszközök egyetlen akkumulátortöltéssel akár két órán keresztül is képesek működni.

Ne féljünk a gépektől: a robotkutya lehet az ember igazi legjobb barátja

A robotok már évtizedek óta az életünk részét képezik, de az új, fejlett gépek aggasztják az embereket. A magyar Infuze Robotics ügyvezetője elmondta, hogy van egy ösztönös félelmünk az élőlényekre hasonlító robotoktól, de felhívja rá a figyelmet, hogy ezek a gépek sokkal könnyebbé és biztonságosabbá tehetik az életünket. Körömi János szerint a robotkutyák már köztünk járnak, és a legjobb barátaink lehetnek, ha esélyt adunk nekik.

A fejlesztők szerint attól sem kell tartani, hogy a robotkutya orosz kézre kerül. Ilyen esetben ugyanis a vészkapcsoló lehetővé teszi az operátornak azt, hogy a távolból törölje az összes adatot a gépről. Ugyanakkor arra, hogy a robotot esetlegesen foglyul ejtő oroszok ne tudják átprogramozni, és saját oldalukon bevetni ezeket az eszközöket, egyelőre nincs garancia.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.