BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szörnyű katasztrófát okozhat a húszik által megtámadott tartályhajó, amelyből olaj szivárog a Vörös-tengerbe

A Pentagon szerint olaj szivárog a húszik által a múlt héten megtámadott tartályhajóból, amely a Vörös-tengeren vesztegel és még mindig lángol.

A Pentagon szakemberei szerint szivárogni kezdett az olaj abból a görög zászló alatt közlekedő tartályhajóból, amelyet a múlt hét folyamán támadtak meg a húszi lázadók – írta a The Guardian.

Vörös-tenger, 2024. augusztus 26.Az EUNavfor haditengerészeti munkacsoport Aspides nevű műveleti csoportjának felvétele a kigyulladt Sounion nevű olajszállítótóról a Vörös-tengeren 2024. augusztus 25-én. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az eredetileg lehorgonyzott hajón a tüzet. A Souniont a múlt héten támadták meg a lázadók, a hajó 25 tagú legénységét sikerült kimenteni. A Delta Tanker cég üzemeltetésében, görög zászló alatt közlekedő, Irakból Ciprusra tartó Sounion 150 ezer tonna kőolajat szállít.MTI/AP/EUNavfor/Aspides
A múlt heti támadás óta ég a Sounion olajszállító hajó / EUNavfor / Aspides / AP / MTI

Ahogy arról korábban a Világgazdaság is beszámolt, a Sounion nevű olajszállítót augusztus 21-én érte rakétatámadás a húszik részéről, akik azóta el is ismerték, hogy ők követték el a támadást. A hajó azóta vesztegel a Vörös-tengeren, és még mindig lángokban áll, most viszont már szivárogni is kezdett a fedélzetén található 150 000 tonnányi olaj, amely rendkívül súlyos környezeti katasztrófával fenyeget.

Amennyiben az egymillió hordónyi olaj a tengerbe ömlene, az négyszer akkora katasztrófát okozna, mint az Exxon Valdez-tankhajó 35 évvel ezelőtti tragédiája.

A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder közölte, egy harmadik fél megpróbált vontatóhajókat küldeni a helyszínre, hogy kimentsék a Souniont, de mivel a húszik támadással fenyegették meg őket, végül elálltak a tervüktől.

Ryder a húszik támadásait terrorcselekményeknek nevezte és úgy fogalmazott, „a lázadók ezekkel az akciókkal továbbra is destabilizálják a helyi és globális kereskedelmet, kockára teszik az ártatlan tengerészek életét, és veszélyeztetik a Vörös-tenger, valamint az Ádeni-öböl ökoszisztémáját”. 

A szóvivő hozzátette, az amerikai hadsereg partnereivel igyekszik megtalálni a módját, hogy kimentsék a megtámadott hajót, illetve mérsékeljék a lehetséges környezeti károkat.

A Sounion elleni támadást a húszik azzal indokolták, hogy a hajót üzemeltető Delta Tankers „megszegte a megszállt Palesztina kikötőjébe való behajózási tilalmat”.

A húszik múlt november óta rakéta- és dróntámadásokkal sújtják Vörös-tengeren átkelő hajókat, így a világkereskedelem jelentős része most Afrika megkerülésével realizálódik. A helyzet nem javul, a menetidők megnőttek, a szállítás jelentősen megdrágult.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.