BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Telegram-vezér: Macron reagált a letartóztatásra

Emmanuel Macron szerint Pavel Durovot már egy folyamatban lévő nyomozás miatt tartóztatták le, és nem politikai indíttatás áll az akció mögött. Oroszország szerint a Telegram-vezért jogtalanul tartóztatták le és követelik a magyarázatot.

Emmanuel Macron az X-en reagált Pavel Durov (a Telegram alapítójának) letartóztatásával kapcsolatos félreértésekre. A bejegyzésben Macron hangsúlyozta, hogy Franciaország mélyen elkötelezett a szólásszabadság és a kommunikáció szabadsága, az innováció, valamint a vállalkozói szellem iránt. Az ország továbbra is hű marad ezekhez az alapelvekhez.

Emmanuel Macron President Of France At The European Council, Telegram-vezér: Macron reagált a letartóztatásra
Telegram-vezér: Macron reagált a letartóztatásra / Fotó: NurPhoto via AFP

Az elnök kiemelte, hogy jogállamiságot tiszteletben tartó államban a szabadságjogokat egy jogi keretrendszerben biztosítják, legyen szó közösségi médiáról vagy a való életről. Ez a keretrendszer célja, hogy megvédje a polgárokat és tiszteletben tartsa alapvető jogaikat. Macron hozzátette, hogy a törvény betartatása a független igazságszolgáltatás feladata. 

A Telegram elnökének franciaországi letartóztatása egy folyamatban lévő bírósági nyomozás részeként történt, és semmiképpen sem politikai döntés volt. 

Az ügyben az ítélet meghozatala a bírók feladata. Ezzel az üzenettel az elnök igyekezett tisztázni a helyzetet és hangsúlyozni, hogy Franciaország elkötelezett az igazságosság és a jogszerűség iránt.

Mi történt a Telegram alapítójával?

A Telegram-alapító Pavel Durovot szombaton vették őrizetbe a francia hatóságok csalásokra, kábítószer-kereskedelemre és más szervezett bűnözésre hivatkozva, majd meghosszabbították a letartóztatását. Több beszámoló szerint is a

Telegram fontos szerepet játszott az orosz–ukrán háború körüli álhírek terjesztésében és más információs hadviselésben.

A legfontosabb kérdés talán az, hogy miért döntött úgy Durov, hogy Franciaországba megy, ha tudott arról, hogy ellene letartóztatási parancs van érvényben. Már itt is két eset lehetséges, hiszen a cégvezető dönthetett úgy, hogy tudatosan feladja magát, és az is elképzelhető, hogy valaki hamis biztonságba ringatta őt, ezért utazott az országba. A párizsi orosz nagykövetség követelte, hogy a francia hatóságok adjanak magyarázatot a Telegram alapítójának, Pavel Durovnak az őrizetbe vételének okaira, de a francia hatóságok eddig megtagadták az együttműködést ebben a kérdésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.