BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna teljes joggal forgathatja fel Kurszk megyét a csehek szerint

A cseh külügyminiszter szerint a nemzetközi jog megadja a lehetőséget Ukrajnának, hogy felforgassa az oroszországi Kurszk megyét. Az ukrán harcosok a múlt héten törték át az orosz határt és hatoltak be Oroszország területére. A csehek támogatják Ukrajna offenzíváját.

Ukrajna harcolthat Oroszország területén – jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter kedden Prágában. A diplomata szerint a nemzetközi jogrend lehetővé teszi, hogy az orosz támadás ellen Oroszország területén is védekezzenek az ukránok.

Ukrajna
Kurszk
cseh külügyminiszter
A csehek szerint nincs azzal baj, ha Ukrajna orosz földön harcol / Fotó: AFP

„A nemzetközi jogrend lehetővé teszi Ukrajnának, hogy az agresszor területén is védekezhessen. Oroszország Ukrajna elleni agressziója 2014 óta az ártatlan emberek millióinak az életét lehetetlenítette el. Amennyiben igazságos békét akarunk, és nem csak a béke illúzióját akarjuk elérni, akkor a megoldást az az állapot jelenti, miszerint minden hadsereg visszatér a nemzetközileg elismert határok közé” – írta a cseh külügyek irányítója az X közösségi platformon megjelent bejegyzésében.

Jan Lipavsky bejegyzésében arra reagált, hogy az ukrán hadsereg behatolt az oroszországi kurszki régióba.

Csehország az orosz támadás kezdete óta határozottan kiáll Ukrajna mellett, a politikai és humanitárius segítség mellett folyamatosan fegyvereket és lőszert is szállít az ukrán kormánynak. A cseh hatóságok több mint félmillió ukrán menekültnek adtak már ideiglenes menedéket, akik közül mintegy 350 ezer továbbra is Csehországban tartózkodik.

Jön Putyin bosszúja: az ukrán légierő orosz légitámadásokra figyelmeztet

Ukrajna egész területén légiriadót jelentettek be újabb légitámadások veszélye miatt. Az ukrán haderő eközben orosz területen támadásokat hajt végre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.