BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elérte a Szigetközt az árhullám – harmadfokú készültséget rendeltek el a Lajtán

Az árhullám lényegi része még el se érte hazánkat. Kemény napok jönnek, a vízügy is lázasan készül az árvíz elleni védekezésre. A Lajta akár a valaha mért legmagasabb szinten is tetőzhet.

A legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon Mosonmagyaróvárnál a Lajtán – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfői közleményében, mely szerint a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

lajta, árvíz
Sosem látott vízszintet hozhat az árvíz a Lajtán / Fotó: Nagy István / Facebook

A tájékoztatás ugyanakkor jó hírekkel is szolgál, hiszen bár még fölöttünk forog, de lassan elhagyja térségünket az a ciklon, amely a heves esőzéseket okozta Közép-Európában. Mint írják, az elmúlt egy napban főként a Bécsi-medencét érintették a heves esőzések, és a legfrissebb adatok szerint a következő 24 órában is elsősorban ott eshet sok csapadék, valamint az Inn- és a Traun–Enns-vízgyűjtőkre várható számottevő, átlagosan 20-35 milliméter eső.

Elképesztő árvíz érkezik, nemcsak a Dunán

Noha egyes osztrák folyószakaszokon már tetőzhetett az árhullám, a folyamatos esőutánpótlás elhúzza annak levonulását. A Duna hazánkban többnyire a harmadfokú készültségi szint fölött tetőzik majd, míg a Lajtán a valaha mért legmagasabb szint fölött tetőzhet az ár. A Murán pedig az I. fokot megközelítő tetőzésekre számít az OVF.

A Lajtán hétfő reggel 6 órakor el kellett rendelni a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget az állami védvonalakon Mosonmagyaróvárnál, a Lajta-szükségtározó megnyitása is terítéken van.

 

Budapesten kedden öntheti el a rakpartot az ár

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Budapesten az alsó rakpartot várhatón holnap, vagyis kedden a nap második felében éri el a víz – áll a közleményben, mely szerint a Rábán Árpásig fokozat alatti, Győrben jóval a III. fokozat szintje feletti tetőzés várható.

Az OVF arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az árhullám lényegi része még el sem ért hozzánk, a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) folyamatosan dolgozik és koordinálja a védelmi előkészületeket. A vízügy munkatársai a frissülő adatokhoz igazítva állandóan finomítják a szükséges létszám- és eszközigényt is. Az ország más részeiből átvezényelt több mint félezer vízügyes már elfoglalta a helyét, valamint 

megérkeztek és dolgoznak az önkormányzati védekezéshez kért műszaki irányító szakembereink is.

Az OMIT ma reggeli ülésén is részt vettek a társzervek képviselői, hogy tájékoztassák a törzsvezetőt a saját előkészületeikről, és egyeztessenek arról, a vízügy mely helyszíneken igényel segítséget tőlük.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.