BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csipogóbombák: kiderült, miért csipogókkal kommunikáltak a Hezbollah tagjai

A Hezbollah vezetője még februárban hívta fel a síita milícia tagjainak a figyelmét arra, hogy a mobiltelefonjaik veszélyesebbek, mint az izraeli kémek. Ekkor Haszan Naszrallah sejk azt javasolta, hogy az emberek pusztítsák el a mobilokat, és helyettük a Hezbollah által kiosztott személyhívókat használják. Ezekből lettek a hírhedt csipogóbombák.

Az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah szervezet vezetője, Haszan Naszrallah sejk február 13-i televíziós beszédében arra figyelmeztette híveit, hogy okostelefonjaik veszélyesebbek az izraeli kémeknél, és felszólította őket, hogy a lehallgatás veszélyét rejtő telefonkészülékeiket törjék össze, ássák el vagy zárják ládába. Helyettük személyhívókat osztottak ki a Hezbollah tagjainak. Végül a csipogókat Izrael egy titkos fegyverrel felrobbantotta a milícia tagjainak a zsebében.

csipogóbombák
Annyira féltek a mobiltelefonoktól, hogy csipogóbombákra cserélték azokat Libanonban / Fotó: AFP

Joseph Borrell európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán elítélte az előző nap Libanonban történt tömeges incidenst, amelyben szinte egy időben robbantak fel a személyhívók, kiemelve, hogy bár a támadás vélhetően célzott volt, sok civil, köztük gyerek is áldozatául esett. Borrell kiemelte, hogy a támadás veszélybe sodorja Libanon biztonságát és stabilitását, továbbá növelheti a térségbeli egyébként is feszült helyzet elmérgesedését.

Hozzátette: az ügyben telefonon egyeztetett az arab ország külügyminiszterével, Abdallah Bouhabibbal is.

Ezrek sebesültek meg, köztük több százan válságos állapotban vannak, a kórházak az összeomlás szélére sodródtak

– olvasható az EU Külügyi Szolgálata (EEAS) közleményében.

Az Európai Unió felszólítja a feleket, kerüljék a háború kiszélesedését, amelynek súlyos következményei lennének a térségre és az egész világra nézve

– szögezik le a közleményben.

A keddi támadás sebesültjei között sokan a Hezbollah síita milícia tagjai, köztük van Modzstaba Amani iráni nagykövet is hírügynökségek jelentése szerint.

A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam „méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért”.

Félelmetes izraeli csapás: felszívódott a titokzatos magyar cég, amelyiket megvádolták, hogy legyártotta a robbanó csipogókat

A történelmi jelentőségű – ilyen módszerrel ilyen kiterjedt rajtaütést még nem hajtottak végre – zsidó titkosszolgálati csapásnak lehet egy rendkívül fontos magyar szála. A hírek szerint ugyanis a gyilkos eszközöket egy budapesti cég gyárthatta le. Ebben a cikkben bemutatjuk, mit lehet tudni a BAC Consulting Kft.-ről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.