BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Megvan az első felmérés a Harris-Trump tévévita után

Növelte előnyét országosan Kamala Harris Donald Trumppal szemben.

Kamala Harris minimálisan növelte az előnyét Donald Trumppal szemben a két amerikai elnökjelölt tévévitája után. A Reuters és az Ipsos legfrissebb felmérése szerint Harrist jelenleg a regisztrált szavazók 47, Trumpot 42 százaléka támogatja, a különbség 1 százalékponttal nőtt a demokrata jelölt javára.

Elkészült az első közvélemény-kutatás a tévévita után / Fotó: AFP

Azok közöl, akik legalább hallottak valamit a vitáról, 53 százalék gondolja úgy, hogy Harris győzött – 24 százalék azt, hogy Trump. A többi szerint egyikük sem, vagy nem válaszoltak a kérdésre. 52 százalékuk szerint Trump baklövéseket követett el, és nem tűnt éles esznek, míg Harrisról ezt 21 százalék állította a Reuters beszámolója szerint. Még a republikánus szavazók 20 százaléka is igen negatívan nyilatkozott pártja jelöltjéről.

A hírügynökség szerint az 59 éves Harris védekezésbe kényszerítette a 78 éves Trumpot a vitában, támadta amiatt, hogy alkalmatlan a hivatal ellátására, illetve a számtalan jogi problémája miatt.

Most Trump kora a gond

A vitát figyelő szavazók mintegy 52 százaléka szerint Harris „magasabb erkölcsi integritás benyomását keltette”, míg 29 százalékuk mondta ugyanezt Trumpról.

Sok republikánus sem volt elégedett Trump teljesítményével, bár 53 százalékuk szerint Trump nyerte a vitát – a demokraták közül azonban 91 százalék mondta ezt Harrisről. 

Még a regisztrált republikánus szavazók 14 százaléka szerint is a demokrata jelölt nyerte az összecsapást.

A megkérdezettek 91 százaléka hallott legalább valamit a vitáról, 44 százalékuk pedig nagyon is odafigyelt rá. Az ABC News közvetítését 67,1 millió ember nézte a Nielsen adatai szerint; a híres-hírhedt júniusi összecsapást Joe Bidennel mindössze 51 millió.

trump harris kína
A demokraták elsöprő többsége szerint Kamala Harris nyerte a tévévitát / Fotó: AFP

Az utóbbi Bidennek a jelöltségbe került, most viszont Trumpnak okoz gondot a kora: a megkérdezettek 52 százaléka szerint túl öreg az elnöki poszt betöltéséhez, míg ezt Harrisről csak 7 százalék gondolja.

A viselkedést illetően is általában jobb értékelést adtak a szavazók Harrisnek, mint Trumpnak. 

Arra a kérdésre, hogy melyikük tűnt méltóságteljesebbnek, a vitát ismerő emberek 56 százaléka Harrist választotta,

míg Trumpot 24 százalékuk. Negyvenkilenc százalékuk azt mondta, hogy Harris „olyan embernek tűnt, aki meghallgat engem, és megérti az aggodalmaimat”, míg 18 százalékuk Trumpot látta így.

A felmérés 1690 ember megkérdezésével készült, akik közül 1405 regisztrált szavazó. A hibahatár 3 százalék.

Ez azonban országos felmérés, ami nem igazán számít, mivel az elektorok választják az elnököt, és a szavazás eredménye a hét úgynevezett csatatér államban dől majd el, és valószínűleg igen kevésen, pár ezer vagy tízezer szavazaton múlik majd. Elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy Trumpot általában alulmérik közvélemény-kutatásokban.
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.