BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Fogy a levegő Moszkva körül - ha Kína behódol az USA szankcióinak, Oroszország issza meg a levét

A jelenlegi világrendet megtörni akaró alkalmi koalícióban érnek a változások. Peking egy ideje fékezi az Oroszországgal, a stratégiai partnerrel folytatott együttműködést.

Míg az orosz–kínai viszony kihűlni, a Moszkva–Delhi kapcsolat felmelegedni látszik, amit Narendra Modi indiai kormányfő váratlan moszkvai látogatása is jelzett. Hogy a fentebb említett változások tartósak lesznek-e, egyáltalán bekövetkeznek-e – arról tart a vita. Ugyanis 

nincs kizárva, hogy Ukrajna kapcsán a kelet–nyugati kapcsolatokban is intenzívebbé vált az információs hadviselés, a megtévesztés, a stratégiai bizonytalanság érzésének felkeltése.

Tény, hogy Narendra Modi indiai kormányfő európai, moszkvai (és kijevi) útja meglepte a világot. Egy ideje hozzászokhattunk, hogy a Nyugattal szemben fellépő koalíció vezetője, Kína mellett Oroszország játssza a másodhegedűs szerepet. Most mind a kínai, mind az oroszországi pénzvilág érzékeny csápjai más irányban tapogatóznak.

Tény, hogy az Egyesült Államok szankciós politikája Kína irányába részeredményeket hozhat. 

Pekingnek – miként Washingtonnak és Moszkvának sem – nincsenek barátai, csak érdekalapú alkalmi szövetségesei. 

Kína szemrebbenés nélkül visszafogja oroszországi kapcsolatait, ha érdekei ezt diktálják. Oroszország importja 2024-ben mintegy 3 százalékkal visszaesik 2023-hoz képest. „Idén a behozatal csökken, mert a szankciós korlátozások erősebbé váltak, ami befolyásolta a fizetések és a logisztikai műveletek rendszerét is” – írta a jegybank augusztus 29-i jelentésében.

Hszi és Putyin – nincs igazi erő abban a kézfogásban / Fotó: AFP

Beérnek a szankciók?

Oroszországban a politikai vezetők ugyan tagadják, de érződik az idén tavasszal életbe léptetett amerikai szankciócsomag negatív hatása. Mint a Deutsche Welle orosz nyelvű adása jelzi, a vállalkozók már idén júniusban érezték a változást: noha az orosz valuta, a rubel árfolyama stabilizálódott. Ugyanakkor a moszkvai jegybank minden lehetséges eszközzel támogatta a dollár- és euróügyletek kínai jüanra való átállítását, ám ez a gyakorlatban egyre nehezebben megy.

Ennek egyik oka lehet, hogy lelassult idén a tavaly még dinamikusan fejlődő kétoldalú áruforgalom. Az idei első fél évben csak 1,6 százalékkal nőtt a forgalom, míg az oroszországi import Kínából több mint 1 százalékkal visszaesett. A tavalyi év rekordot hozott a kínai–oroszországi árucsere-forgalomban. Kínai hivatalos adatok szerint 2023-ban 2022-höz képest 26 százalékos forgalomnövekedés következett be, és a forgalom elérte a 240 milliárd dollárt. Különösen nagyot nőtt (47 százalék) az Oroszországba irányuló kínai export. Kína oroszországi importja tavaly 13 százalékkal bővült, elérte a 129 milliárd dollárt. Az összehasonlítás kedvéért: tavaly visszaesett a kínai–amerikai árucsere-forgalom 12 százalékkal (2022-höz mérve). Ám így is csaknem háromszorosan haladta meg a Peking és Moszkva közti forgalom értékét.

Kínai források szerint fizetési-átutalási nehézségek is rejlenek a csökkenés mögött. Most derül ki, hogy Vlagyimir Putyin idén májusban Pekingben tett látogatása valódi okai között lehettek a kereskedelemmel kapcsolatos pénzügyi-átutalási problémák is. A Reuters hírt ad róla, hogy az oroszországi első számú vezető pekingi látogatása után kevés nemzetközi tapasztalattal, infrastruktúrával rendelkező, másodvonalbeli kínai bankok léptek a kínai–orosz forgalmat korábban kezelő nagybankok helyébe. Ez önmagában az áruforgalom, a fizetések lefékeződése irányába hatott, hiszen ezeknek a kisebb bankoknak nincs meg a nemzetközi tapasztalatuk, infrastruktúrájuk.

Modi és Putyin – ismerősökből barátokká válnak? / Fotó: AFP

India kerül a középpontba?

Egyelőre csak elméleti kérdés, hogy India hosszabb távon át tudja-e venni Kína szerepét fő Oroszország-partneri minőségében. A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly nagyjából a kínai–oroszénak a negyedét, 65 milliárd dollárt tett ki. Ezzel tavaly Oroszország India negyedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált az USA, Kína és az Egyesült Arab Emirátusok mögött. Hatalmas oroszországi exporttöbbletet regisztráltak (energiahordozók!), amely a 65 milliárdos összforgalomból 60 milliárd dollárt tett ki.
Zavarok érződnek az oroszországi–török bankkapcsolatokban is. Orosz médiaforrások szerint Törökország legnagyobb állami tulajdonú, patinás bankja, a Ziraat megtagadta, hogy új rubelszámlákat nyisson, és a meglévő rubelszámlásoknak javasolja az átkonvertálást török lírára. Ami nem előnyös a számlatulajdonosoknak. Rohamosan gyengül a török líra, miközben a rubel árfolyama megszilárdult a vezető nyugati valuták (dollár, euró) viszonylatában. Másrészt Törökország fontos elszámoló-átrakó-kikerülő szerepet tölt(ött) be a nyugati szankciók oroszországi kijátszói számára.

Akárcsak Kína és India esetében, Törökországban is idén – az első fél év adatai szerint – visszaesett az Oroszországgal lebonyolított kereskedelmi forgalom. Tavaly az oroszországi–török árucsere 56,5 milliárd dollárt tett ki. Szerkezete nagy aránytalanságot tükröz: a török import Oroszországból (energiahordozó-tranzit?) négy és félszeresen múlta felül az odairányuló exportot.

Egészében véve Oroszország külgazdasági kapcsolatai idén nem úgy alakulnak, ahogy azt Moszkvában szeretnék.

 Az átállás a nyugati piacokról a keletiekre akadozik, a tavalyi dinamizmus elpárolgott, idén néhány százalékos visszaesés várható. Ha Kína – akárcsak részben is – tartósan behódol az amerikai nyomásnak, az oroszországi partnerek nagy nehézségekkel nézhetnek szembe.  

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.