BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
irak amerikai katona

Amerika-Irak megállapodás: százával vonulnának ki az amerikai katonák

Washington tovább lazít a Közel-Kelet ellenőrzésén. Irakban évtizedek óta tartózkodnak amerikai katonák, jelenlétük azonban már az Egyesült Államoknak sem segít a térség stabilizálásában.

Az Egyesült Államok és Irak megállapodásra juthat az amerikaiak által vezetett koalíciós erők kivonásának tervéről, amelynek köszönhetően hamarosan százával hagynák el nyugati katonák a közel-keleti országot.

irak amerikai katona
Több évtized után otthagynák Irakot az amerikai katonák / Fotó: AFP

A terv – amely a Reuters értesülései szerint már közel van a véglegesítéshez, és már csak Washington, valamint Bagdad jóváhagyására vár, 2025 szeptemberében lépne életbe.

Jövő ősztől kezdődően havonta több száz katona vonulna ki Irakból, az utolsó csapatok pedig 2026 végéig távoznának. Már csak az a kérdés, hogy mikor jelentsük be ezt a történelmi célt 

– közölte egy magas rangú amerikai tisztviselő, aki elmondta, hogy az Egyesült Államok és Irak új tanácsadói kapcsolat kialakítására is törekszik, amelynek keretében a helyi erők kiképzésében és ellátásában is segítséget nyújtanának.

A hivatalos bejelentést eredetileg hetekkel ezelőttre tervezték, de elhalasztották a gázai háborúval kapcsolatos regionális eszkaláció miatt, valamint a fennmaradó részletek tisztázása érdekében.

Farhad Alaaldin, az iraki miniszterelnök külügyi tanácsadója elmondta, hogy a koalíciós csapatkivonásról folytatott technikai megbeszélések Washingtonnal lezárultak, és már csak az aláírásra van szükség.

A közel-keleti helyzet sajna fekete felhőkkel borította be a tárgyalásokat, de örülünk, hogy amerikai barátainkkal és a koalíciós szövetségesekkel meg tudtunk egyezni 

– jelentette ki Alaaldin.

A megállapodás több mint hat hónapja tartó, Bagdad és Washington közötti tárgyalásokat követően született meg, amelyeket Mohammed sí al-Szudáni miniszterelnök kezdeményezett januárban, miután egy Irán által támogatott iraki fegyveres csoport rakéta- és dróntámadást hajtott végre egy amerikai támaszpont ellen. Az akcióban három katona vesztette életét, és több tucat ember megsebesült.

Búcsú Iraknak, több évtized után

Az Egyesült Államoknak mintegy 2500 katonája van a közel-keleti országban és 900 a szomszédos Szíriában a 2014-ben az Iszlám Állam elleni harcra létrehozott koalíció részeként. A csoport egykor az országok területének nagyjából egyharmadát birtokolta, de 2017 végén Irakban és 2019-ben Szíriában is vereséget szenvedtek.

Az amerikai hadsereg eredetileg 2003-ban szállta meg Irakot, megdöntve Szaddám Huszein diktátor hatalmát, 2011-es kivonulása azonban csak három évig tartott. Az Iszlám Állam elleni harcában más nemzetek, köztük Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország is több száz katonával csatlakozott.

A hamarosan bejelentésre kerülő terv a koalíciós jelenlét végét jelentené, a nyugati erők pedig már csak tanácsadói szinten tartózkodnának Irakban.

Az amerikai hadsereg és az iraki biztonsági erők közösen csaptak le az Iszlám Államra

Felszámolták az Iszlám Állam egyik sivatagi rejtekhelyét Irakban. A műveletben több amerikai katona megsebesült. Az amerikai hadsereg és az iraki biztonsági erők közös hadműveletének célja a terrorszervezet több vezetőjének likvidálása volt. Legutóbb a németországi késelésre az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.