BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán magasabb szintre emelheti Oroszország katonai támogatását

Drónok után Irán rakétákat is szállíthat Oroszországnak. Ha a perzsa állam valóban átad ballisztikus rakétát az oroszoknak, az az orosz–ukrán háború aggasztó fokozódását jelentené.

Európai tisztviselők arra számítanak, hogy Irán hamarosan ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak – tudta meg a Bloomberg bennfentesektől.

Irán ballisztikus rakétát adhat az oroszoknak, ami az orosz-ukrán háború aggasztó fokozódását jelentené / Fotó: AFP
Irán ballisztikus rakétát adhat az oroszoknak, ami az orosz–ukrán háború aggasztó fokozódását jelentené / Fotó: AFP

Irán már szállított több száz drónt Oroszországnak az elmúlt két és fél évben, ám ballisztikus rakétát még nem. Ha a perzsa állam ilyen rakétát valóban átad, akkor az az orosz–ukrán háború aggasztó fokozódását jelentené

– vélték az amerikai hírügynökségnek a névtelenséget kérő személyek. Egyikük szerint a szállítások akár napokon belül megkezdődhetnek.

A ballisztikus rakéták jellemzően sokkal gyorsabban repülnek, mint a cirkálórakéták vagy a drónok, és több robbanóanyagot tudnak szállítani.

Milyen ballisztikus rakétái vannak Oroszországnak?

Moszkva hétfő kora reggel cirkáló- és ballisztikus rakétákkal, valamint drónokkal is támadta Kijevet. A 16 ballisztikus rakéta közül hét kikerülte a légvédelmet.

Oroszország saját és észak-koreai ballisztikus rakétákkal is rendelkezik. Az agresszor állam ezek közül hétfőn orosz gyártású Iszkander-M és észak-koreai KN-23-as rakétákkal támadott az ukrán légvédelmi erők szerint az Ukrajnával határos Brjanszk, Kurszk és Voronyezs régiókból.

Az orosz hadigazdaság olyan ütemben képes rakétákat és lőszert gyártani, amely gyakran meghaladja az ukránok szövetségeseinek fegyverszállítási képességét. A két tábor közötti ollót pedig tágabbra nyitja, hogy az orosz állam Irántól és Észak-Koreától is várhat szállítmányokat, miközben a saját gyártási kapacitásához Kína küld alkatrészeket.

Mit szólhat a Nyugat ahhoz, ha Irán valóban szállít ilyen rakétát az oroszoknak?

A NATO, élén az Egyesült Államokkal, már többször óva intette Iránt attól, hogy fegyvereket és rakétát adjon el Oroszországnak. Ha Teherán mégis szállítana ballisztikus rakétákat is az oroszoknak, a Nyugat valószínűleg további szankciókkal sújtaná a perzsa államot.

A világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G7-es csoportosulás és más nyugati szövetséges államok is szankciókat vezettek be Iránnal és Észak-Koreával szemben, amiért Oroszországnak fegyvereket szállítanak. A csoport ezenkívül szigorítaná a korlátozásokat az olyan kínai cégekkel szemben, amelyek a háború folytatásához adnak alkatrészeket és technológiákat Moszkvának.

Az USA megtalálta Putyin legyőzhetetlen szuperrakétáját

Egy amerikai műholdcég felvételeket készített Oroszországban egy épülő bázisról, ahol valószínűleg a rettegett Burevesztnyiket tárolják. A NATO által SSC-X-9 Skyfall névre keresztelt fegyver egy nukleáris meghajtású, atomtöltettel felszerelhető rakéta. Vlagyimir Putyin szerint bármilyen földi célpontot elér, és áthatol bármilyen rakétaelhárító rendszeren.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.