BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Komáromnál tetőzik az árhullám – senki ne menjen az átázott töltésekre, gátakra

A szigetközi szakaszt elhagyta az árhullám, pénteken Komáromnál és Esztergomnál tetőzik a Duna.

A szigetközi szakaszt már elhagyta az árhullám, pénteken Komáromnál és Esztergomnál, szombaton Vácnál és Budapesten tetőzik a Duna – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. 

A szigetközi szakaszt elhagyta az árhullám, pénteken Komáromnál és Esztergomnál tetőzik a Duna / Fotó: Máthé Zoltán

Láng István jelezte, hogy a szigetközi szakaszon már 20 centiméteres apadás van. A Duna péntek dél körül Komáromban, este Esztergomban tetőzik, Komáromnál a jelenlegi szinthez képest hét, Esztergomban öt centiméteres emelkedéssel – mondta. Hozzátette: a tetőzés Vácon szombat délelőtt a jelenleginél 28 centiméterrel magasabban, Budapesten pedig szombat este, a jelenleginél 37 centiméterrel magasabban várható. 

Korábban az OVF szóvivője azt is mondta, hogy 

nagyjából most 50, vagy e fölött pár centiméterrel alacsonyabb a tetőző vízállás, mint 2013-ban volt.

A legnagyobb kihívást az árvízi jelenségek okozzák a vízügyi szakembereknek, hiszen tetőzés után fakadóvizek, csurgások, buzgárok alakulhatnak ki, ilyenek a Szigetközben – az árhullám levonulása után – gyakrabban előfordulnak – ismertette Siklós Gabriella, hozzátéve: ezeket a szakembereknek sikerült körülvédeniük.

Jelezte, hogy az OVF honlapján feltüntették az árvízvonal telefonszámát, a vonal 24 órában működik. Itt az aktuális árvizes információkról adnak felvilágosítást, felajánlásokat azonban nem tudnak fogadni és útinformációval sem szolgálnak.

Siklós Gabriella ismételten arra kérte az embereket, hogy ne menjenek az átázott töltésekre, gátakra. A civilek egyrészt akadályozhatják az ott zajló védekezési munkát, valamint további pluszterhelést raknak a töltésekre. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.