BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország és Csád összefog a terrorizmus ellen

Magyarországra látogatott a csádi elnök. Mahamat Idriss Déby Itno a magyar honvédelmi miniszterrel találkozott. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint Európára déli irányból les a legnagyobb veszély, amit a terrorizmus elleni harccal lehet megelőzni. Erről szól a Magyarország és Csád között kötött stratégiai megállapodás.

A magyar kormány közös terrorellenes együttműködése Csáddal stratégiai fontosságú nemcsak Magyarország, de egész Európa számára – jelentette ki a honvédelmi miniszter, miután a Magyar Honvédség víztisztító képességét, valamint magyar gyártású drónokat mutatott be Mahamat Idriss Déby Itno csádi elnöknek kedden, a Bálna Honvédelmi Központban.

KOULAMALLAH, Abderahman; ORBÁN Viktor; DÉBY ITNO, Mahamat Idriss; NAGY István
A stratégiai megállapodás aláírása Csáddal / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta:

a déli irányból érkező migráció jelenti ma az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetést Európa számára. 

Ennek egyik kiváltó oka a terrorizmus, amely ellen Magyarország és Csád közösen szándékozik fellépni, ezt erősíti a hétfőn aláírt stratégiai partnerségi megállapodás is.

A Száhel-övezet egyik utolsó stabil állama Csád, ahol a magyar kormány támogatja a szomszédos szudáni fegyveres konfliktus elől menekülők nagy száma miatt kialakult humanitárius válsághelyzet feloldását. Emellett támogatja még a gazdasági fellendülést, valamint a terrorizmus elleni hatékony fellépést is – mondta a Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a miniszter.

Önellátóvá válik hazánk a 30 milliméteres lőszerek gyártásában

A honvédelmi miniszter átadta a várpalotai lőszergyárat. Magyarország az európai uniós barátai és szövetségesei előtt jár, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója elmondta: világméretű exportot terveznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.