BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meg kell szüntetni a magyar egyetemek kizárását az Erasmus és Horizont programokból a miniszter szerint

Meg kell szüntetni a magyar egyetemek kizárását az Erasmus és Horizont programokból, ez az év nem telhet el úgy, hogy ne találjunk megoldást – jelentette Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter csütörtökön Brüsszelben.

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter Nicolas Schmit szociális és foglalkoztatásügyi, valamint Iliana Ivanova oktatási és kutatási uniós biztossal folytatott tárgyalásokat a belga fővárosban a magyar egyetemek, diákok, kutatók Erasmus és Horizont programokból történő kizárásának megszüntetéséről.

Eger,,Hungary,-,June,16th,2019:,Close,Up,Of,White
"Hatalmas igazságtalanság és gyalázat" éri a magyar egyetemistákat
A magyar kormány az idei év végéig szeretne megállapodni az Európai Bizottsággal, hogy a magyar kutatók és egyetemisták mihamarabb visszatérhessenek az Erasmus és a Horizont programba / Fotó: Shutterstock

„Megoldást kell találni arra, hogy a kiváló magyar kutatók és a magyar egyetemisták, akik Brüsszel igaztalan ítélete miatt nem vehetnek részt a programokban, megkapják a nekik uniós állampolgárként járó támogatást”

− hangsúlyozta.

Mint mondta, a magyar kormány elindította a Pannónia programot, amivel a mobilitást, a nemzetközi kapcsolatokat biztosítja az egyetemek számára, azonban e két programhoz adott források, valamint a további egyetemi és innovációs támogatások járnak Magyarországnak.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány már tavaly novemberben törvényjavaslatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz, hogy időben kezeljék a problémákat, azonban választ még nem kaptak a brüsszeli testülettől.

Hankó Balázs az uniós biztosokat meghívta Magyarországra, hogy ők maguk tegyenek fel kérdéseket a magyar egyetemi közösségnek.

„Az a szabályozás, amelyet a magyar kormány elfogadott annak idején, a szenátusok többségének, 80 százalékának a támogatását élvezte. Elmondtam a biztosoknak, hogy nem a magyar kormánnyal, hanem tulajdonképpen az autonóm szenátusokkal van Brüsszelnek vitája”

− tette hozzá.

Európa bajban van, versenyképességi fordulatra van szükség

A miniszter csütörtökön az Európai Kutatási Térség innovációs és versenyképességi konferenciáján is részt vett, ahol felhívta a figyelmet arra, hogy „Európa bajban van”. „Európa bajban van, mert versenyképességi hátrányban van. 1995-ben az Egyesült Államok versenyképességének 95 százalékát hozta. Most Európa 80 százalékon áll, az 50 legversenyképesebb technológiai vállalatból csupán négy van Európában” − mutatott rá. Hankó Balázs szerint versenyképességi fordulatra van szükség.

Példaként említette, hogy olyan kutatási kiválóságra van szükség, mint amelyet Krausz Ferenc végez kutatócsoportjával. Megjegyezte, hogy a Nobel-díjas fizikus kutatócsoportja a magyar egyetemi kapcsolódás miatt sem kaphat támogatást az uniós forrásokból. A miniszter úgy véli, hogy a magyar modell jó megoldás a versenyképességi fordulatra. „2010-hez képest megháromszoroztuk az innovációs ráfordításokat, az elmúlt öt évben megdupláztuk a doktori hallgatók számát, továbbá a vállalatoknál dolgozó kutató-fejlesztők számát” − emelte ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.