BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
nukleáris

Nukleáris fegyverkezés újra összefognak a britek és az amerikaiak

A kölcsönös védelmi megállapodást határozatlan időre meghosszabbítanák. A nyugati hatalmak abban bíznak, hogy ezzel fenn tudják tartani a nukleáris fegyverek elrettentő erejét.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azt tervezi, hogy határozatlan időre meghosszabbítja a nukleáris fegyverprogramjaik közötti technológiamegosztást szabályozó szerződést, mivel mindkét ország megkezdi elrettentő erejének költséges korszerűsítését, párhuzamosan a globális geopolitikai feszültségek terjedésével.

nukleáris
Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia meghosszabbítaná nukleáris együttműködési megállapodásukat / Fotó: AFP

A módosítás – amelyet hivatalosan az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kormánya is ajánlott, de mindkét félnek alá kell még írnia – eltörli a kölcsönös védelmi megállapodás (MDA) korábbi 10 éves határidejét, és az ENSZ figyelmeztetését követi, miszerint Oroszország ukrajnai háborúja újraindította a globális versenyt a nukleáris fegyverkezésben.

A brit–amerikai nukleáris megállapodás állandó alapokra helyezése jelentős előrelépés a két ország közti védelmi kapcsolat újjáélesztésében, és más nyugati hatalmakat is motiválhat a modernizálásra 

– nyilatkozta David Cullen, a Nuclear Information Service brit agytröszt igazgatója a Financial Timesnak. A frissített szerződésben hivatalosan három államot említettek meg, mint jelentős kockázatforrást:

  • Oroszországot, amely az ukrajnai háború kirobbanása óta atomcsapással fenyegetőzik;
  • Kínát, amely egyre agresszívabban lép fel szomszédaival szemben és a Csendes-óceánon;
  • valamint Észak-Koreát, amely a fegyverkorlátozásokról szóló tárgyalások 2019-es összeomlása óta tovább növelte arzenálját.

Az MDA javasolt módosítása azt követően is történt, hogy Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Ausztrália elindította az Aukust, egy háromoldalú védelmi paktumot, amelynek célja, hogy nukleáris meghajtású támadó tengeralattjárókkal ellensúlyozza Kína jelenlétét az Indo-csendes-óceáni térségben – az ázsiai nagyhatalom ugyanis olyan ütemben bővíti nukleáris robbanófej-arzenálját, hogy lassan utoléri Oroszországot.

Az Egyesült Királyság és Ausztrália által épített és az ausztrál haditengerészet által bevetett hajók a legújabb amerikai technológiákkal lesznek felszerelve – egyelőre azonban még nem hordoznának nukleáris fegyvereket.

Az először 1958-ban aláírt MDA a Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közötti „különleges kapcsolat” egyik központi pillére, amely széles körben egyedülálló megállapodásnak számít a nukleáris fegyverekkel rendelkező államok között.

A legutóbb 2014-ben, decemberben lejáró 10 éves időtartamra megújított egyezmény lehetővé teszi a nukleáris technológia és az információk cseréjét, ám ez a nukleáris fegyverek és az azok feletti ellenőrzésre nem terjed ki.

New Zealand toward Indo-Pacific military cooperation nukláris
Az MDA meghosszabbításáról az Aukus atomtengeralattjáró-szerződéssel párhuzamosan tárgyaltak / Fotó: Anadolu via AFP

A munkáspárti kormány július 26-án– mindössze négy nappal a nyári szünet előtt és három héttel az általános választások megnyerése után – terjesztette a brit parlament elé a módosított MDA-t, amely határozatlan időre meghosszabbítaná azt.

Az ezt követő sajtótájékoztatón John Healey védelmi miniszter közölte, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok megállapodtak abban, hogy eltörlik a rendelkezések lejárati idejét annak érdekében, hogy az „MDA egésze tartós legyen, biztosítva a folyamatos együttműködést”.

A módosított szerződést automatikusan jóváhagyják, ha sem az alsóház, sem a felsőház nem fogad el a ratifikációt ellenző határozatot 21 ülésnapon belül.

Ezzel párhuzamosan Joe Biden július 29-én kelt levelében sürgette a kongresszusi törvényhozókat a szerződés elfogadására, mondván, hogy az „széles körű és tartós együttműködést tesz lehetővé” az Egyesült Királyság nukleáris programjával, és „tovább javítja kölcsönös védelmi helyzetünket”.

Elemzők szerint a szerződés javasolt meghosszabbítása az egyre bizonytalanabb idők jele, és az Egyesült Királyság számára az a plusz előnye, hogy az MDA-t bármely jövőbeni amerikai kormány magatartásától függetlenül garantálja.

Visszavinné nukleáris fegyvereit Amerika a brit légitámaszpontra

Az Egyesült Államok ismét nukleáris fegyverek angliai telepítését tervezi.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.