BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Orbán Viktor

Orbán Viktor: a békéhez Zelenszkijnek találkoznia kell Putyinnal

A magyar miniszterelnök szerint csak így érhető el a konfliktus vége. A folyamatos diplomáciai kudarcokat Orbán szerint az elhúzódó közvetítés okozza.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az orosz-ukrán háború csak akkor zárulhat le, ha a konfliktusban résztvevő országok a békére nyíltan négyszemközt ülnek le tárgyalni.

Orbán Viktor
Orbán Viktor szerint a békéhez Zelenszkijnek találkoznia kell Putyinnal / Fotó: AFP

Orbán az olaszországi Cernobbióban megrendezett Ambrosetti Fórumon vett részt, ahova egyebek mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is hivatalosak voltak, így az esemény tökéletes helyszíne volt a magyar EU-elnökség által kiemelt cél eléréséhez: az ukrajnai béke megteremtéséhez.

Az ukrán elnöknek találkoznia kell Vlagyimir Putyinnal. A megfelelő kommunikáció hiánya miatt húzódik el a háború, és ha erre a felek nem tesznek erőfeszítéseket, a konfliktus csak egyre brutálisabb lesz 

– mondta a magyar miniszterelnök a Politicónak.

Az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország hat hónapos mandátumának kezdete óta a magyar kormány a szomszédos háború lezárást nevezte meg, mint legfontosabb célját, ennek elérése érdekében pedig Orbán egy nemzetközi békemisszió keretei között mindkét államfővel találkozott.

Az elmúlt hetekben mind Putyin, mind Zelenszkij azt állította, hogy szívesen látnának közvetítőket az ukrajnai háború befejezésének módjáról szóló megbeszéléseken, de Magyarországot nem tartják erre alkalmasnak:

  • Putyin szerint az EU- és NATO-tagság miatt a magyar kormány nem tud pártatlan maradni;
  • Zelenszkij pedig csak olyan közvetítőt fogadna el, akinek a hadseregétől Oroszország fél.

Hivatalos: Zelenszkij oda megy, ahol Meloni és Orbán Viktor is van – minden adott egy olasz–magyar–ukrán csúcstalálkozóhoz

Váratlan csúcstalálkozóra kerülhet sor pénteken a Comói-tó partján. Hivatalos, hogy egyszerre lesz egy helyen az ukrán, az olasz és a magyar vezető.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.