BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem tagadja a plagizálást a román titkosszolgálati vezető

Gabriel Vlase doktori disszertációjának legalább 66 oldalát Sorin Frunzaverde volt védelmi miniszter korább doktori dolgozatából vette át szabályos hivatkozás nélkül. A plagizálást nem tagadta a titkosszolgálati vezető.

Plagizálással gyanúsították meg Gabriel Vlasét, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatóját, aki egy szóval sem tagadta, hogy egy másik szerző munkájából másolta doktori dolgozata több mint 60 oldalát.

The,Ph.d.,Thesis,Lay,On,The,Blue,Tile,Floor.plagizálás doktori disszertáció
Nem tagadta a plagizálást a titkosszolgálati vezető/ Fotó: Weerasak P

Emilia Sercan újságíró a PressOne.ro portálon kedden közölt írásában azt állítja: a SIE élére 2018-ban kinevezett, korábban a Szociáldemokrata Pártban (PSD) politizáló Vlase „Tanulmány Délkelet-Európa korszerű biztonsági stratégiájáról” címmel 2010-ben megvédett doktori disszertációjának legalább 66 oldalát Sorin Frunzaverde volt védelmi miniszter 2004-es doktori dolgozatából vette át szabályos hivatkozás nélkül.

A leghosszabb, idézőjelek nélkül átmásolt összefüggő szövegrész 16 oldalt tett ki – írta a Bukaresti Tudományegyetem újságíró karán oktató, plágiumleleplezésekre szakosodott tényfeltáró újságíró. A PressOne által megkeresett kémfőnök a lap szerint egyszer sem tagadta, hogy plagizálta a doktoriját: valóban, ezzel a plágiummal, ha egyszer a törvény ezt mondja, akkor azt mondja. Ha hibáztam, akkor hibáztam, de rossz szándék nem volt bennem, őszintén mondom – idézte a lap a SIE főnökét. A korábbi Bákó megyei parlamenti képviselő a nemzetvédelmi kollégium, majd a hírszerzési akadémia hallgatójaként szerzett szakképesítést, illetve doktori címet.

A PressOne felidézte, hogy Gabriel Vlase nem akadt fenn a szűrőn, amikor a sorozatos plágiumbotrányok nyomán 2018-ban „nagytakarítást” végeztek a hírszerzési akadémián, ahol az első évtizedben megszerzett doktori címek 50 százaléka plágiumnak bizonyult, a téziseket ugyanis olyan plágium-szoftverekkel vizsgálták, amelyek csak a digitalizált forrásokkal vetette össze őket, márpedig a Vlase által lemásolt korábbi disszertáció csak papíron létezik, és csak könyvtárban tanulmányozható.

Romániában egy 2017-ben elfogadott törvény szerint az országos bruttó minimálbér felével egyenlő pótlékra jogosult minden doktorátussal rendelkező munkavállaló, amennyiben a tudományos címmel kapcsolatos munkát végez.

Az orosz titkosszolgálatok egyre aktívabbak Európában, nem is gondolnánk, miket tesznek körülöttünk

Egyre több a furcsa baleset Európában. A hatóságok, biztonsági szervezetek és államvezetők szerint az orosz titkosszolgálatok keltenek zavart, hogy ezzel destabilizálják Ukrajna legfőbb szövetségeseit. Éberségre szólították fel a lakosságot a vezetők és a biztonsági szakszolgálatok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.