BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Politikai tisztogatás Ukrajnában: széthullik a kormány – Zelenszkij egyik legfontosabb miniszterét is kirúgják

Néhány nap alatt négy ukrán kormánytag bukott meg és még nincs vége. A politikai tisztogatás következő áldozata minden jel szerint Dmitro Kuleba külügyminiszter lesz.

Gyakorlatilag tömeges elbocsájtás zajlik az ukrán kormányban – erről az ukrán média számolt be.

Politikai tisztogatás Ukrajnában: széthullik a kormány – Zelenszkij egyik legfontosabb miniszterét is kirúgják / Fotó: AFP

A Pravda saját forrásaira hivatkozva arról tájékoztatott, hogy további kirúgások vannak napirenden azt követően is, hogy három miniszter,

  • az igazságügyi,
  • az ipari,
  • valamint a környezetvédelmi

már benyújtotta a lemondását, sőt így tett Olha Sztefanisina európai és euro-atlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes is, aki szintén lemondó levelet juttatott el az ukrán törvényhozásnak, a Radának. Igaz, a pletykák szerint Sztefanisina éppen az egyik megüresedett tárcát, az igazságügyit kapja majd meg.

Csakhogy ezzel még nincs vége az ukrán kormány kiterjedt átalakításának – amely egyes értelmezések szerint politikai tisztogatásnak tekinthető –, hiszen a nemzetközi közvéleményben talán legjobban ismert, Zelenszkij ukrán elnök egyik legfontosabb minisztere is lapátra kerülhet. A Pravda szerint ugyanis

Dmitro Kuleba külügyminisztert is menesztik.

Ezt arra hivatkozva írták meg, hogy informális beszélgetést folytattak az elnöki stáb tagjaival. A döntés olyannyira megszületett, hogy már az utódja nevét is nyilvánosságra hozták: nm hivatalos, de Kuleba után Andrij Sybiga lehet az ukrán diplomácia első embere, aki eddig az ukrán külügy első miniszter-helyetteseként fungált.

Ezzel sincs még vége az ukrán kormányt alapjaiban átíró folyamatnak. Az ukrán sajtó azt azonban kiemelte, hogy jelen állás szerint az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal a helén maradhat. Ukrajna politikai berendezkedése parlamentáris és prezidenciális köztársaság. Az állam élén az elnök áll, az ő feladata kinevezni a miniszterelnököt, akit a Rada fogad el. Ugyanígy Zelenszkij joga az egyes miniszterek kinevezése is.

Vagyis az ukrán kormányzatban zajló vérfrissítés mögött egyértelműen Zelenszkij ukrán elnök akarata húzódik meg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.