BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendőrségi sztrájk közepette zártak le egy autópályát a holland klímavédők

Az olajipar állami támogatását akarják leállítani. Az Extinction Rebellion (XR) szerint a szektor évi 39,7 és 46,4 milliárd euró közötti támogatást kap a holland államtól.

Lezártak egy Hágán átvezető fő autópályát, tiltakozásul a holland fosszilis tüzelőanyagok több milliárd eurós támogatása ellen az Extinction Rebellion (XR) klímavédelmi csoport aktivistái szombaton. A látványos akció egybeesett a nyugdíjak miatti rendőrségi sztrájkkal, és bár a rendőrség jelen volt, nem avatkozott be. A demonstráció a Hollandia keleti részén fekvő Arnhemből induló egyhetes menet csúcspontja volt.

tüntetés, tüntetők, tiltakozók, tiltakozás, demonstráció, XR
Az XR demonstrációja az autópályán / Fotó: ANP via AFP

Több tiltakozó azt tervezte, hogy kihasználva a rendőrség távollétét, az autópálya alagútjaiban éjszakázik. Rozemarijn van ’t Einde, a mozgalom szóvivője azt mondta: „Mindaddig visszajövünk, amíg a támogatásokat el nem törlik.” Ehhez még hozzátette, hogy a támogatások összege évi 39,7 és 46,4 milliárd euró között van.

Az aktivisták biztonsága érdekében az A12-es autópálya nagyobb szakaszait zárhatják le a forgalom elől. 

A sztrádát az XR rendszeresen veszi célba, és a rendőrség gyakran több száz tüntetőt vesz őrizetbe.

A környezetvédő szervezet szerint a szombati blokád a legnagyobb a 2022. július 6-i első blokád óta, de az éghajlati és ökológiai válság súlyossága indokolja az ilyen kellemetlenségeket.

A holland igazságügyi miniszter, David van Weel elmondta, hogy a rendőrség mindig vészhelyzetben cselekszik, még a munkabeszüntetések során is. Ugyanakkor azt némileg ironikusnak nevezte, hogy a tüntetők a hatóságokat sürgetik, hogy gondoskodjanak a biztonságukról, miközben elítélik a tekintélyelvű politikát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.